Регистрация

Доверието на потребителите нараства през април

Автор: Регал 10 май 2016
Те са по-склонни да планират закупуването на предмети с дълготрайна употреба през следващиет 12 месеца - кола, жилище, вила, ремонти в дома.

Фотограф: Shutterstock

През април 2016 г. общият показател на доверие на потребителите се покачва с 1.8 пункта спрямо равнището си от януари, като при населението в градовете увеличението е 1.6 пункта, а в селата - 2.0 пункта. Това съобщиха от Националния статистически институт.

Според потребителите има известна положителна промяна във финансовото състояние на техните домакинства през последните 12 месеца. Очакванията на живеещите в градовете са тя да продължи и през следващия идентичен период. На различно мнение са жителите на селата, които са по-негативно настроени в сравнение с три месеца по-рано, посочват от НСИ.

Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано (повишение на балансовия показател с 1.5 пункта).

От друга страна инфлационните очаквания на потребителите за следващите 12 месеца са по-слабо изразени. Според тях безработицата в страната ше се запази на сегашното равнише или незначително ще намалее, в резултат на което балансовият показател се понижава с 5.1 пункта.

Анкета отчита и увеличение в намеренията на потребителите за покупка на предмети с дълготрайна употреба - лек автомобил или строителство на жилище (вила), извършване на ремонти в дома, които те планират за следващите 12 месеца.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Билла" с 15% ръст на оборота за 2023, като продажбите надхвърлят 1.4 млрд. лева До края на тази година веригата планира да отвори още 12 магазина и да има над 170 обекта в България