Регистрация

Овощари от Пловдив създадоха сливокайсия

Автор: dnevnik.bg 23 август 2012 , 1 коментар

Нов плод - кръстоска между слива и кайсия създадоха специалисти от Овощарския институт в Пловдив, съобщи БНТ. Хибридът представлява изцяло нов ботанически вид и се приема като сензационен успех за аграрната ни наука.
 
От новият хибриден сорт сливокайсии в овощарския институт има няколко осем годишни дръвчета, които дават богат плод. Специалистите не отричат, че това е трудно постижение, отнело четвърт век научна и практическа работа.
 
Резултатът е получен против всички теоретични правила на генетиката. Сливата има 48 хромозоми, кайсията има едва 16, казва директорът на Овощарски институт - Пловдив д-р Аргир Живондов.
 
Сортът вече е селектиран. Името му е "Стендесто", а плодът се нарича плъмкот, като комбинация от английските названия на двата вида. Овощарите са категорични, че плъмкотът не е генна модификация. За създаването му е използван еволюционен природен механизъм.
 
Сливокайсията узрява в края на месец юли и е устойчив на болести. Новият хибриден плод плъмкот съчетава характерни белези и на сливата и на кайсията. Той е виолетов на цвят, но е покрит с мъх и комбинира вкусовете от двата плода. "Този смесен вкус убеден съм, че ще привлече консуматори. И не по максимата, че за всеки влак си има пътници просто този влак ще бъде претоварен", казва Живондов.
 
Към необичайният сорт вече проявяват интерес селекционери от много европейски страни. Новият посадъчен материал за плъмкоти обаче може да се появи на пазара най-рано догодина. 

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Билла" с 15% ръст на оборота за 2023, като продажбите надхвърлят 1.4 млрд. лева До края на тази година веригата планира да отвори още 12 магазина и да има над 170 обекта в България