Регистрация

Дават под наем магазини в подлезите на София

Автор: trud.bg 05 май 2011 , 1 коментар

Столичната община обявява конкурси за отдаване под наем на магазини в подлезите в София.

Кметицата Йорданка Фандъкова обясни, че целта на процедурите ще е да се постигнат пазарни цени на наемите. Анализи на кметството сочат, че сегашните договори са неизгодни. За помещенията се плащат по-ниски наеми от пазарните нива - средно около 10 евро на кв. м.

Подлезите в София са 75 и до миналата година се охраняваха и поддържаха от общинската фирма "Егида". По техни данни магазини има в 18 от подземните съоръжения, а заради кризата част от помещенията са празни.

М. г. общината проведе конкурс за наематели на търговски обекти в подлеза пред президентството. "Постигнахме пазарни цени между 700 и 1500 лв. на обект и сега хората работят там", каза Фандъкова.

Общината ще създаде център за видеонаблюдение и охрана на подлезите по бул. "Цариградско шосе", каза зам.-кметът Любомир Христов, който заедно с кметицата провери хода на ремонта на един от проходите към Борисовата градина. В ключови подлези, които се ремонтират сега, ще бъдат поставени камери, а на места и жива охрана. "В центъра ще се следят всички камери и охранителите ще имат ангажимент да реагират при нередности във всяко от съоръженията", каза Христов.

До края на юни ще бъдат обновени 10 подлеза. С около 2 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие" се възстановяват съоръженията на жп гара Подуяне и бул. "България" при кв. "Бокар". Фандъкова обясни, че ще се ремонтират и подземните проходи по бул. "Ботевградско шосе", които също са в ужасно състояние. Следващата година с хода на строителството на метрото ще бъдат реконструирани и съоръженията на НДК, на Централна жп гара и пред музея "Земята и хората". От следващата седмица концесионерите по чистотата ще мият подземните проходи.

С видеокамери за постоянен контрол са оборудвани вече и 10 от "паяците" на Центъра за градска мобилност. Общината ще обяви и конкурс за шеф на "Екоравновесие", тъй като Фандъкова е уволнила за нарушения досегашния Петър Петров. Временно поста поема д-р Илиян Кърджев от Столичния инспекторат.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души