С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Разпределят 1 млрд. лв. в земеделието

Автор: econ.bg 10 март 2011 , 1 коментар

От другата седмица ще започне изплащането на над 1 млрд. лева в българското земеделие, съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. по време на обиколка на международната селскостопанска изложбла "Агра" в Пловдив. 700 млн. лева от тях са европейски пари, а около 300 млн. лева са национални финансови средства. От земеделското министерство съобщиха, че определена част от парите ще бъдат за единица площ и ще бъдат изплатени на регистрирани земеделски произовдители.

Мирослав Найденов призова земеделските производители да използват тези пари за тракотри или друга земеделска техника, а не за модерни и скъпи автомобили. Той изпробва най-големия експонат от изложбата - трактор с тегло 24 тона, мощност от 500 конски сили и височина почти колкото двуетажна къща.

"Да купуват трактори, вместо Мерцедес-и". Това е моето послание към фермерите, каза министърът, след като слезе от кабината на трактора-гигант.

"Фирмите тук има какво да покажат. Тази година изложението е по-добро и по-голямо от миналогодишното", коментира министърът, под чийто патронаж се провежда форумът. Той заяви, че бил приятно изненадан от наградените продукти в Конкурса за иновации, който е част от деловия форум. Тази година в него се състезаваха 48 продукта на 32 фирми и институти, а призовете бяха връчени на традиционната Вечер на изложителя на 9 март в парк-хотел "Санкт Петербург" в Пловдив.

Отличия
Земеделският министър награди и победителя в конкурса "Фермер на Тракия" Десислав Генов. Той получи статуетката "Деметра" заради двата одобрени европроекта и трите ферми, в които отглежда 70 000 патици и изнася черния дроб и месото във Франция и Белгия.

Победител в раздел "Млад Фермер" стана 21-годишният Сергей Станчев. Той има стопанство от 190 пчелни кошера и произвежда биологичен мед. Наградата бе връчена от Георги Гергов.

Конкурсът "Фермер на Тракия" се организира от вестник "Марица", Областна дирекция "Земеделие"-Пловдив и Международен панаир Пловдив, поясниха от панаира.

Земеделският колеж в Пловдив определи за носител на почетния знак "Аграрен учен на годината" Нели Вълкова, директор на Института за полски култури в Чирпан, тъй като е разработила 5 нови сорта и има над 80 научни труда.

Кризисен щаб за животновъдството

По-късно днес министърът свиква извънреден кризисен щаб за животновъдството. Също така ще се проведе среща между Найденов, директора на Агенцията по храните д-р Йордан Войнов и областните директори на дирекциите по безопасност на храните.

В рамките на селскостопанското изложение, за днес е предвидена и дискусия за кризата в животновъдството. Фермери от всички краища на България ще обсъдят ситуацията в сектора и предстоящото закриване на животновъдни ферми след 2011 година заради високите европейски изисквания в бранша.

Ще се дискутират възможностите местните власти да съдействат за изнасянето на фермите извън населените места, както и намаляването на бюрократичните изисквания за откриването на ферма.

Акцент ще се постави и върху кооперирането между стопаните и достъпа до европейските програми за модернизиране на стопанствата, предаде радио Плодив. Организатор на форума е Социална мрежа на българските фермери.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: Въпреки коронакризата пазарът на сладолед нарасна Националният бизнес мениджър на сладоледената дивизия в България на "Юниливър Южно-Централна Европа" пред "Капитал
Търговците настояват големите нехранителни магазини и моловете да бъдат отворени от 12 април Удължаването на забраната за работа ще доведе до верижно влошаване на финансовото състояние на много компании