С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Анализатори: Икономиката на България расте, но прекалено бавно

Автор: dnevnik.bg 04 ноември 2010 , 2 коментара

Очакваме българската икономика да регистрира първия си следкризисен растеж на годишна база за третото тримесечие на годината, но той ще е слаб - около 1%. Това прогнозира управителят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски при представянето на тримесечния доклад на организацията за развитието на икономиката. Той добави, че очаква тенденцията да се запази до края на годината, но няма да компенсира свиването от първата половина на годината и така за цялата 2010 г. анализаторите очакват спад близък до нулата.

Според анализа на центъра основните причини за раздвижването на икономиката са благоприятната външна среда и растежът на европейската икономика. Основният отрасъл, който движи възстановяването, е промишлеността. В добивната промишленост ръстът се дължи основно на добива на въглища. "При преработващата очакваме все още да има спад в облеклото, напитките, тютюневите изделия", каза Прохаски. Той добави, че при строителството също се забелязва подобряване, което се отразява в забавяне на спада, а не в обръщане на тенденцията. Раздвижването там се дължало на строителството на жилищни сгради и инфраструктура. От Центъра за икономическо развитие очакват в тази област до края на годината спадът да се свие до нула и дори да има слаб растеж. Анализаторите прогнозират, че в търговията негативната тенденция ще се обърне още през четвъртото тримесечие.

Като положителна тенденция от Центъра за икономическо развитие отбелязват 32-процентното увеличение на износа и 7.2 на сто повишаване на вноса. Въпреки това според тях структурата на експорта и импорта е притеснителна. "60 на сто от износа се пада на суровини и енергийни ресурси. Трябва да се увеличи делът на иновативните продукти, които са по-конкурентоспособни. При вноса има спад с 13% при инвестиционните стоки, което означава, че фирмите не инвестират в подобряване на производството", коментира Прохаски.

Според анализаторите продължава да е тревожен и спадът на преките чуждестранни инвестиции. От организацията очакват те да не надминат 2 млрд. евро до края на годината, каквато е и прогнозата на Българската агенция за инвестиции. Според Центъра за икономическо развитие през 2011 г. чуждите вложения ще отбележат слаб ръст от около 20 на сто.

На фона на тези тенденции от Центъра за икономическо развитие прогнозират и малък растеж на икономиката през 2011 г. "Прогнозираните в проектобюджета 3.6% са твърде оптимистични. Според нас максималният растеж за догодина е 2-2.5 на сто, а страната има нужда от много повече - около 6%", каза Прохаски. Според него трябва да се отделят повече средства за иновации и образование.

Заложените приходи в бюджета трудно ще бъдат постигнати, тъй като са планирани при нереалистичен ръст от 3.6%, коментираха от Центъра за икономическо развитие и добавиха, че за да не се увеличи дефицитът, в бюджета трябва да се заложат буфери. Според тях по-големият проблем обаче са непроменените разходи.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Веригата дрогерии dm вече продава и онлайн В интернет се предлагат половината от продуктите. Скоро германското дружество ще има 100 обекта в България