С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация
  • Начало
  • Новини
  • "Делез Груп" сключи споразумение за цялата "Делта Макси"

"Делез Груп" сключи споразумение за цялата "Делта Макси"

Белгийската група, която присъства в региона чрез Alfa Beta в Гърция и Mega Image в Румъния, придобива и 450-те магазина на сръбския ритейлър
Автор: Регал 04 март 2011 , 2 коментара
Белгийските инвеститори плащат 932.5 млн. евро и поемат дългове за около 300 млн. евро

Белгийските инвеститори плащат 932.5 млн. евро и поемат дългове за около 300 млн. евро.

Фотограф: Цветелина Ангелова

Международната група за продажба на храни Delhaize Group ("Делез Груп") обяви на трети март, че е сключено споразумение за придобиване на 100% от  дяловете  на "Делта Макси Груп"(Delta Maxi Group). Сръбската "Делта Макси" притежава приблизително 450 магазина в пет държави от Югоизточна Европа.
Заедно със съществуващите подразделения на "Делез" в Гърция и Румъния, придобиването на "Делта Макси" ще превърне компанията във водещ търговец в региона.

"Ние сме много доволни от това придобиване, което напълно подкрепя ускоряването на ръста ни, а това е основен приоритет в стратегическите ни планове. "Делта Макси Груп" е силен и много динамичен играч в пет държави от Югоизточна Европа. "Делез" вече присъства в региона чрез магазините Alfa Beta в Гърция и Mega Image в Румъния", коментира в официалното съобщение Пиер-Оливие Бекерс, президент и главен изпълнителен директор на "Делез".

"Предвиждаме значителен ръст на приходите и потенциал за реализиране на синергии от интегрирането на тези пазари в нашата европейска структура. Югоизточна Европа продължава да бъде много обещаващ регион като ръст на разходите за потребление, дължащ се на модерните вериги за търговия на дребно. През 2011 година ние ще се възползваме от този ръст и произлизащите от него възможности, като очакваме всичките седем пазара на които оперираме да достигнат оборот от 3.4 милиарда евро посредством веригата ни от вече повече от 800 магазина. Тази транзакция е важна стъпка за балансиране на нашето географско присъствие между Съединените Щати, Европа и Азия", допълва Бекерс.

Костас Мачерас, изпълнителен вицепрезидент на "Делез груп" и главен изпълнителен директор за регион Югоизточна Европа споделя: "Отнасяме се с голямо уважение към постигнатото от "Делта Макси" за последните десет години. Изключително сме впечатлени от силните марки на групата, иновациите в магазините, мащаба на веригата и таланта на управляващите екипи. Щастлив съм, че силни екипи и партньори ще се присъединят към групата "Делез". Милионите клиенти на "Делта Макси" могат да разчитат на нас да продължим да ги обслужваме със същото високо качество, на което са се радвали досега в любимите си магазини. Допълнително, клиентите ще могат да се възползват от нашия опит в сферата на асортимента и предлагането".

"Делта Макси" стартира дейност през 2000 година в Белград, Сърбия. Днес групата оперира повече от 450 магазина в Сърбия, България, Босна и Херцеговина, Черна Гора и Албания. В Сърбия, групата притежава приблизително 350 магазина и притежава най-голямата верига магазини за храни. Групата има солидни позиции в България, Босна и Херцеговина, Албания и Черна Гора.

Веригата "Делта Макси" се състои основно от четири типа магазини: квартални магазини (марките Mini Maxi, Piccadilly Express и Euromax), супермаркети (Maxi, Piccadilly и Euromax), дискаунтъри (Tempo Express) и хипермаркети (Tempo). Приблизителните приходи на "Делта Макси" за 2011 година се очаква да достигнат между 1,35 и 1,40 милиарда евро, а приблизителната печалба преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) да е между 85 и 90 милиона евро. "Делта Макси" дава работа на приблизително 15 000 души на пазарите, на които оперира.

По силата на споразумението, "Делез груп" ще придобие 100% от дяловете на "Делта Макси" за 932.5 млн. евро заедно с нетни дългове за приблизително 300 млн. евро. Това означава, че цената на придобиване, като се изключат положителните синергични ефекти, е 0,67х до 0,69х от прогнозния годишен оборот за 2011 г. и 10,4х до 11,0х от очакваната печалба (EBITDA) за същия период. "Делез груп" очаква придобиването, в това число и разходите по него, да повишат приходите и доходността на акция още през 2011 година. Транзакцията включва придобиване на недвижимата собственост на повече от половината магазини на веригата в Сърбия и седем от дистрибуторските центрове на "Делта Макси".

Придобиването на "Делта Макси" предстои да бъде одобрено от регулаторните органи в България, Сърбия, Черна Гора и Албания. Очаква се процесът по придобиването да приключи през третото тримесечие на 2011 г.

"Делез груп" използва услугите на Lazard, Bank of America Merrill Lynch и Raffeisenbank като финансови консултанти на сделката. Правните й консултанти са CMS в Брюксел, Лондон и Сърбия, заедно с други CMS офиси и други местни адвокати.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: Въпреки коронакризата пазарът на сладолед нарасна Националният бизнес мениджър на сладоледената дивизия в България на "Юниливър Южно-Централна Европа" пред "Капитал
Търговците настояват големите нехранителни магазини и моловете да бъдат отворени от 12 април Удължаването на забраната за работа ще доведе до верижно влошаване на финансовото състояние на много компании