С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини, изследвания, анализи, казуси и интервюта на тема продоволствената сигурност, безопасност на храните и фермерски доставки. По проект, финансиран с подкрепата на Европейския съюз. Тази публикация (комуникация) отразява единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

В България ще се отглежда черен трюфел в плантации

Автор: Регал 26 септември 2016

Досега у нас гъбата се събира само в горски територии, а страната ни е най-големият износител на този вид,

В България ще се отглежда черен летен трюфел в плантации. Досега у нас гъбата се събира само в горски територии, а страната ни е най-големият износител на този вид, съобщи БТА.

Според Цветозар Мичевски, собственик на най-голямата в България фирма, която изкупува и изнася трюфели, от следващата година отглеждането на черен летен трюфел в плантации ще бъде реализирано, тъй като започва внасяне на фиданки, заразени с гъбата.

"Нашите партньори вече имат добиви в Италия, което ни води на мисълта, че това може да се случи и в България. Правени са и друг път опити, но те не са били успешни. Сега ние гарантираме, че ще имат успех, защото сме се насочили към този вид трюфел, който расте навсякъде в България и е масов", заяви Мичевски, цитиран от БТА.

По думите му черният летен трюфел ще може да се отглежда в цяла България, като задължително условие е да има вода наблизо. Най-важното е обработката на самата плантация след залесяването, посочи Мичевски.
Той добави, че у нас най-много черен летен трюфел има в Лудогорието, но гъбата се събира в цялата страна, среща се дори в парковете и градинките. За много хора това се е превърнало от хоби в бизнес и препитание. В страната над 10 хиляди души събират трюфели, като броят им расте.

Цената на гъбата се определя от предлагането. Определящ фактор е дали я има и в другите страни, не само у нас. В момента един килограм се изкупува за 300 лева за първо качество и за 60 лева за второ. 99 процента от черния трюфел се изнася за чужбина, защото според Цветозар Мичевски българите все още нямат култура да оценяват вкусовите му качества, нямат и традиции. Годишният експорт от България е около 150 - 200 тона. Използва се предимно за подправка, казва още Цветозар Мичевски.

Той е един от организаторите на първия Фестивал на трюфела в Угърчин, който се проведе на 23 и 24 септември.

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София