Вътрешното потребление на свинско месо ще нарасне с около 10% към 2019 г.
Доклад на Института по аграрна икономика анализират тенденциите в сектора
Фотограф: Надежда Чипева
Производството на свинско месо към 2019 г. се очаква да достигне обем около 87 хил. тона, или с 18% повече спрямо 2014 година, като цялото количество ще се реализира на вътрешния пазар. Това става ясно от доклад на Центъра за агро-политически анализи към Института по аграрна икономика, в който се анализират тенденциите в производството и търговията с телешко, свинско, агнешко (овче) и птиче месо.
Според анализаторите свиневъдството е един от най-силно засегнатите сектори от промените, настъпили на пазара след 1989 г. От над 4 млн. свине през същата година броят им намалява до около 600 хил. през 2013 година. С приемането на новите страни членки през 2004 и 2007 г. очакванията са, че свинепроизводството в страните от Източна Европа ще се развие, поради по-ниските цени на работната ръка и съответно производството на фуражни култури. Това обаче не се случва. Една от причините е свързана с изискванията на европейските стандарти за хигиена, опазване на околната среда и добри производствени практики.
Свинското месо ще продължи да бъде достъпно, което обяснява и второто му място по отношение на консумация на член на домакинствата в България (НСИ, 2014), отбелязват експертите в своя доклад.
По отношение на цените на живи животни, очакванията са за минимално повишение, което следва тенденциите на европейските и световните пазари. За периода 2014-2019 г. прогнозираният ръст е около 1%, като цените са около 2400 лв/тон за свине и 4300 лв/тон за прасенца. Очаква се цените на едро на свинско месо да са стабилни, на нива от 8600 – 8700 лв/тон.
Основният показател за развитието на свинепроизводството е броят на свинете майки, отглеждани в страната. Поради подобряването на пазарната конюнктура и търсенето на свинско месо на вътрешния пазар, както и поради структурата на производството (предимно в големи свиневъдни комплекси), предвижданията са за повишение на броя на свинете майки до 2019 година. Това нарастване обаче няма да позволи достигане на нивата от предходни периоди, което в голяма степен се дължи на силния конкурентен натиск от останалите страни в ЕС, сред които и големите производители Холандия и Дания. Отпусканите европейски средства за осигуряването на хуманно отношение към животните могат да помогнат донякъде за преструктурирането на сектора.
Производството на свинско месо в България в периода 2000 - 2013 г. е с нисък растеж и сериозни колебания. Преструктурирането на сектора след присъединяването ни към ЕС довежда до интензифициране на производството. Броят на земеделските стопанства със свине през 2012 г. е 32 769 и 81.8% от всички прасета са в стопанства с 1000 и повече животни (Агростатистика, МЗГ, 2014). Има 59 ферми с 1000 и повече свине, и 6 ферми имат повече от 20 000 глави.
Според доклада изключително важно за това производство е вдигането на прираста на малки прасета на свиня-майка и снижаване на смъртността сред новородените и подрастващите прасенца, за да се повиши ефективността, а оттам и конкурентоспособността. Анализаторите установяват, че преобладава добивът на свинско в специализирани кланици. Именно в тях производството ще продължи да се повишава, поради индустриализирането на свиневъдството и нарастването на броя животни в големите производствени единици.
Вътрешното потребление се предвижда да нарасне с около 10% и да достигне 189.2 хил. тона през 2019 година. Нарастващото вътрешно потребление и по-ниските международни цени водят до увеличаване на вноса, тъй като местното производство не може да отговори на вътрешните нужди, като вносът ще бъде над 100 хил. тона годишно.