Емануил Паташев, генерален секретар на "Каритас България"

Емануил Паташев е генерален секретар на "Каритас България" от 1993 г. В периода 2007-2015 г. представлява "Каритас България" в Изпълнителния борд на "Каритас Европа", в два поредни мандата. Понастоящем е член на Националния съвет по въпросите на социалното включване към Министерски съвет на Република България.

"Каритас България" е създадена от Католическата църква в България, като в началото на прехода приема и разпределя хуманитарна помощ от чужбина за българското население. В най-тежките периоди за България разпределя по 5 тира храна на ден. През годините организацията се развива и днес има изградена мрежа и повече от 250 сътрудници в цялата страна. През 2015 г. "Каритас" в България подпомага 1615 нуждаещи се хора, чрез реализирането на 33 услуги, концентрирани в дневни центрове и мобилни кабинети. Оказана е постоянна подкрепа на: 462 болни възрастни хора; 71 жени в неравностойно положение и техните деца (общо 102); 724 деца и младежи в риск и с увреждания; 358 бездомни хора. Близо 500 бежанци и мигранти получават психологическа помощ, обучение по български език и социални консултации. Предоставени са и здравни грижи и специализирано консултиране на 2283 хора, зависими от психоактивни вещества.

"Каритас България" е част от световното семейство "Каритас Интернационалис", заедно с още 162 национални организации от цял свят.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK