Регистрация

Тържищните цени на храните през септември са на по-високи нива от август

Автор: Регал 05 октомври 2015
Индексът на тържищните цени е нараснал с 3.8% в сравнение с август, съобщи Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

Фотограф: Nadezhda Chipeva

През септември средномесечните стойности на Индекса на тържищните цени (ИТЦ) се повишиха с 3,8 на сто в сравнение с нивата от август, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), цитирана от БТА.

Индексът, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повишава през миналия месец до 1,383 пункта, но в края на септември се понижи до 1,344 пункта. На годишна база ИТЦ се увеличава с 3,5 процента, отчита ДКСБТ.

През септември захарта поскъпва с 5 процента, а брашното - с 2.5 на сто. Цената на зрелия фасул намалява с 5 процента, а олиото и яйцата се търгуват без промяна.

На месечна база кравето сирене поевтинява с 5.7 на сто, а цените на кашкавала и маслото са около стойностите си от август. Свинското и пилешкото месо, както и колбасите са почти без промяна в цената си през септември.

На годишна база цените на повечето хранителни стоки се повишават. Брашното и оризът поскъпват с 2.5 на сто, захарта - с 4.8 на сто, олиото - с 12.4 процента, а яйцата - с една стотинка за брой /5.6 на сто/.

Кравето сирене поевтинява на годишна база със 7.7 на сто, а кашкавал "Витоша" - с 19 на сто. Месото и месните произведения поевтиняват спрямо септември 2014 година в диапазона 2-10 на сто, а цената на каймата остава почти без промяна.

През септември започва повишаване на цените на зеленчуците и плодовете, които са в края на активното сезонно предлагане. През миналия месец оранжерийните домати поскъпват с 47 на сто, а градинските - със 27 на сто. През миналия месец краставиците, отглеждани на открито, поскъпват с 20 процента, но цената на оранжерийни краставици намалява с 20,5 на сто, отчитат експертите. Цените на зелените чушки и на картофите се повишават със 7 процента, а на зелето - с 34 процента.

С около 25 на сто поскъпват през септември прасковите и дините. Ябълките и гроздето поевтиняват с между 7-12 на сто.

На годишна база оранжерийните краставици поскъпват с 36 процента, а градинските - 15,5 на сто. Цените на градинските домати са с около 20 на сто по-ниски спрямо година по-рано. Цената на оранжерийните домати е почти без промяна спрямо септември 2014 година.

На годишна база картофите поскъпват с 5,5 на сто, червеният пипер - с 2,4 на сто, зелените чушки и зелето - с 11 на сто. Спрямо година по-рано ябълките са с 9 процента по-евтини, а гроздето - с 8 процента.

На годишна база цената на дините се увеличава с 60 процента, на бананите - с 9 процента, а на лимоните - с 4,5 на сто.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души