Регистрация

Кипър инвестира във винопроизводството си, насочва се към трети пазари

Автор: Бранислава Бобанац 01 септември 2015 , 2 коментара

7-метровата статуя на Вракас, традиционния кипърски винопроизводител, е емблемата на Фестивала на виното в Лимасол и посреща гостите му всяка година.

Кипърската винена индустрия ще получи субсидия от 16 млн. евро и безвъзмездна помощ в размер на 6.3 млн. евро. Подкрепата е част от нционалния инвестиционен план, одобрен от правителството на страната през юни тази година. През 2014 г. и през 2015 г. досега по новата схема са изплатени 1.2 млн. евро на 12 компании, производителки на вино. 

Данните оповести министърът на енергетиката, търговията, индустрията и туризма на Кипър Георгиос Лакотрипис при откриваването на 54-тия Фестивал на виното, който се провежда всяка година в продължение на 10 дни в края на август и началото на септември /тази година - до 6 септември/, в крайбрежния град Лимасол, прочут като "винената столица" на Кипър.

Правителството обръща специално внимание на подобряването на качеството на кипърските вина и насърчаването на техния износ, подчерта Лакотрипис. За изпълнението на тези цели ще бъдат приложени програми и схеми, съфинансирани от националния бюджет и от европейски фондове. Целеви субсидии ще бъдат предоставени специално за излизането на нови пазари в трети страни, като например Китай. Лозарите и винарите ще бъдат подкрепени и за увеличаване на дела на местното винопроизводство на вътрешния пазар, съобщи търговският министър на Кипър. 

Чрез Националната програма за подпомагане на лозаро-винарството 2014 - 2018 г. ще бъдат предоставени около 22 млн. евро, като целта на тези инвестиции е да се повиши конкурентоспособността на лозаро-винарската индустрия, съобщи от своя страна земеделският министър на Кипър Никос Куялис. С финансова помощ от европейските фондове на острова ще се създадат нови лозя, ще се инвестира в модернизацията и подобряването на технологичната инфраструктура на винарните, ще се подпомогне промоцията на кипърските вина, които са с високо качестнво, на вътрешния и на международните пазари. По линия на това финансиране винопроизводителите вече получиха 4.1 млн. евро през 2014 г., а през 2015 г. ще им бъдат изплатени 4.6 млн. евро.

Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. предвижда алтернативни възможности за разширяване на лозаро-винарския сектор чрез целенасочени мерки за подкрепа, като например насърчаване на местните винени сортове и на биопроизводството на вино, посочи още новите приоритети министър Куялис. Целта е да се въведат модерни селскостопански практики и сортове, които да предоставят по-големи производствени възможности.

Кипър от хилядолетия е известен с виното си, превърнало се в неизменна част от неговата история, традиция, култура, бизнес. Исторически хроники и археологически разкопки свидетелстват, че островът е първият производител на вино в Средиземноморието – отпреди повече от 5500 години, откъдето винарството се разпространява в Гърция, Италия, Франция и други региони. Кипър е и родината на най-старото вино в света, което се произвежда и до днес без прекъсване и което носи едно и също име вече повече от 800 години. Сладкото десертно вино командария е най-известното кипърско вино и се е превърнало в своебразна визитна картичка на средиземноморската държава.

До 2004 г., когато Кипър влиза в Европейския съюз, всички кипърски вина основно се считат за трапезни вина. След присъединяването му към европейското семейство са идентифицирани четири лозарски райони, които са предназначени за производството на вина с контролирано наименование за произход. Кипърските вина са с отлично качество, изискан аромат и богат вкус, но производството им е сравнително ограничено заради малката територия на острова.

Кипър произвежда вино от около 170 000 декара лозови масиви, от които се добиват около 70 000 тона грозде. Основните фирми са 50 винарни, т. нар. бутикови, модерни бази, обикновено семейни предприятия, оборудвани с най-новата технология за производство на висококачествени вина. Те произвеждат по-диверсифицирани и характерни регионални вина в обем от 50 000 до 1 млн. бутилки вино годишно, които могат да задоволят и най-изисканите вкусове на местните и чуждестранните потребители. Четири са големите промишлени винарни на острова, като водеща сред тях е компанията KEO в Лимасол с капацитет от 45 млн. литра. Класическите сортове мавро /черно/ и ксинистери /бяло грозде/ дават над 90% от винопроизводството на острова. Винарският бранш е един от най-важните експортни сектори на страната, като над 70% от годишната продукция на кипърските вина се изнася по целия свят, с основна дестинация за европейските страни.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души