Регистрация

България се стреми да стане технологична столица на Балканите, пише "Файненшъл таймс"

Автор: Регал 18 октомври 2016

Изданието отбелязва, че поколение формирали се на Запад инженери и програмисти сега подкрепят оформянето на страната като технологична столица на Балканите

Под заглавие "България се стреми да стане технологичната столица на Балканите" британският вестник "Файненшъл таймс" представи в електронното си издание най-общо състоянието и перспективите на българския информационно-технологичен сектор, съобщи БТА.

Изданието разказва историята на сайта ucha.se, който започва дейност благодарение на 30 000 евро от местния акселератор Launchub, подкрепян от Европейския инвестиционен фонд и програмата на ЕС "Джереми". Освен това два български инвестиционни "ангела" са предоставели 200 000 евро. Тази година се очаква ucha.se да излезе на печалба.

България се стреми да настигне Централна Европа, където икономиките, основаващи се на евтино производство и износ, се ориентират към иновативните и креативните сектори, пише "Файненшъл таймс". Изданието отбелязва, че поколение формирали се на Запад инженери и програмисти сега подкрепят оформянето на страната като технологична столица на Балканите.

Завършилите компютърни и инженерни науки вече не емигрират масово към САЩ и Германия. Местни компании са наели около 40 000 софтуерни инженери, като ИТ секторът покрива над 3 процента от брутния вътрешен продукт на страната спрямо под 1 процент преди четири години, уточнява британският вестник.

"Файненшъл таймс" посочва, че София и Пловдив са станали процъфтяващи центрове за изнесени услуги, даващи работа на хиляди завършили информационни технологии.
Някои от тях разработват продукти, които привличат вниманието на технологичните наблюдатели и на инвеститори в по-рискови предприятия.

Основите на информационно-технологичните умения в България са поставени през комунизма. Държавните компании за електроника са специализирали в компютърен хардуер и базово програмиране за страните от съветския блок, пише "Файненшъл таймс".
Някои предприемачи обаче се притесняват, че се задава недостиг на квалифицирани кадри, което подкопава надеждите на България да стане регионален ИТ център.

Университетите нямат ресурсите да преподават свръхмодерни умения, така че може да се сблъскаме със ситуация, при която търсенето надхвърля предлагането, посочва основателят на Сайбиз (Sibiz) Роди Дервишев.
Завърналият се ветеран от Силициевата долина е един от няколкото бизнесмени, ангажирали се със спонсорирането на ИТ бази в българските университети, отбелязва всекидневникът.

Изданието допълва, че според някои наблюдатели единственият изход България да поддържа растежа на сектора е да внася квалифицирани служители от страни извън ЕС като Сърбия и Македония, и дори Русия и Украйна.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души