Регистрация

Само 3% от глобалните ритейлъри планират разширяване в България през 2016

Автор: Регал 06 март 2016
Западна Европа е приоритетна цел за търговците на дребно, като на първо място с 35% се нарежда Германия

Фотограф: Pixabay

Едва 3% от глобалните ритейлъри имат плановe за България през 2016 година, показва ново проучване на световната консултантска организация CBRE. Това поставя страната ни на 51 място, на едно ниво с Бахрейн, Чили, Естония, Мароко, Словения, Алжир, Аржентина, Израел, Латвия, Казахстан и Нигерия, които също са таргет само на 3% от глобалните търговци на дребно. Анализът се базира на информация от над 150 интернационални ритейл брандове, анкетирани от CBRE за седмото издание на годишния доклад на компанията "Колко активни са ритейлърите глобално" (How active are retailers globally, 2016).

Търговците на дребно планират да отворят още магазини през 2016 г., въпреки ръста на онлайн пазаруването. Осем от 10 (83%) от анкетираните са заявили, че намеренията им няма да бъдат засегнати от растежа на електронната търговия. Само 22% са загрижени за конкуренция от страна на онлайн канала.

Около 17% от ритейлърите смятат да се разширят с повече от 40 магазина, докато 67% предвиждат до 20 нови магазина. Западна Европа е приоритетна цел за търговците на дребно, като на първо място, с 35%, се нарежда Германия, следвана от Франция с 33% и Великобритания с 29%. Въпреки притесненията за икономиката й, Китай излезе на върха на азиатския пазар с 27% от търговците на дребно, които искат да се разширят там. В същото време една четвърт от ритейлърите гледат към САЩ като дестинация за търговия на дребно през 2016.

Най-непривлекателни за глобалните компании са пазарите на Иран, Литва, Перу, Венецуела, Бангладеш и Лаос, които влизат в плановете само на 1% от брандовете.

Тенденцията, която тревожи най-много от анкетираните (56%) през 2016 г. е покачването на цените на имотите. На второ място те поставят неясното икономическо развитие на местните пазари, което е заплаха за 42%, и на трето – недостигът на качествени офис пространства за наемане (37%). Проблемни за респондентите са също промените в потребителското поведение (31%), промените във валутните курсове (24%), конкуренцията на нови играчи на пазара (22%), конкуренцията от онлайн търговците (22%), недостигът на квалифицирана работна ръка (17%) и др.

Според анализаторите на CBRE, въпреки икономическата несигурност и популярността на онлайн пазаруването, която расте от година на година, физическото присъствие в магазина все още е от решаващо значение за позиционирането на марката.

Главните търговски улици и моловене са най-популярните локации, където искат да се разширят с нови магазини ритейлърите. Една пета от компаниите планират да развият търговията си в аутлет центрове, транспортни възли и на други, привлечени от големия поток хора.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души