Регистрация

В пазаруването за празниците виртуалните помощници са на път да изместят виртуалната реалност

Автор: Регал 20 декември 2016

Разговорите с двадесетина анализатори показват, че има доста големи надежди за продажбата на електроника по празниците, но оценките за това кой точно ще бъде хитът тази година са променени

Виртуалните помощници изглежда ще изместят очилата за виртуална реалност в битката за парите на клиентите в тазгодишния сезон на пазаруване за празниците, а "умните" часовници дърпат нагоре продажбите на електронни аксесоари, информира БТА, като цитира Ройтерс.

Дроновете може да останат в сянка

Разговорите с двадесетина анализатори показват, че има доста големи надежди за продажбата на електроника по празниците, но оценките за това кой точно ще бъде хитът тази година са променени.

Виртуална реалност

В доклад за сектора през май 2015 година брокерът Пайпър Джефри определи виртуалната реалност като следващата "мега технологична тема". Той обаче понижава оценката си за продажбите на очила за виртуална реалност с 65 процента до 2,2 милиона бройки в доклада си, който предстои да излезе.

Продажбите на скъпи очила за виртуална реалност, сред които Окюлъс рифт (Oculus Rift) на Фейсбук (Facebook) (599 долара) и Плейстейшън (PlayStation) на Сони (Sony) (399 долара) заедно ще бъдат около 300 000, отразявайки затрудненията в доставките за Сони и технологичната реалност за Окюлъс и Вайв (Vive) на Ей Ти Си (HTC) (799 долара) - само около 6 до 7 милиона компютъра в света могат да работят със софтуера, отбелязва Пол Лий от британското подразделение на Делойт (Deloitte).

Очилата Гиър Ви Ар (Gear VR) на Самсунг електроникс (Samsung Electronics) (100 долара), които превръщат телефона в устройство за виртуална реалност ще бъдат водещи по обем продажби, тъй като ще бъдат давани с телефони.

Виртуалните помощници

Две години след като Амазон пусна своя домашен помощник Еко (Echo) за 179,99 долара, категорията на виртуалните помощници може да измести очилата за виртуална реалност и евентуално още няколко продукта на високите технологии, според Асоциацията за потребителски технологии.

Според анализаторът от Опенхаймер (Oppenheimer) Андрю Уерквиц по време на пазаруването за празниците ще бъдат продадени между 10 и 12 милиона виртуални помощници Еко и Хоум (Home) на Гугъл (Google).
Гугъл пусна своя Хоум точно на време за празниците на цена 129 долара, но минимализираната версия на Еко - Дот (Dot) - на цена 39,99 долара и множеството характеристики, разработвани две години, дадоха преднина на Еко тази година, посочва анализаторът Марк Бекю от Трактика (Tractica).

Електронни аксесоари, които се носят

Асоциацията за потребителска технология прогнозира, че ще бъдат продадени 12,6 милиона електронни аксесоара през този сезон на празнично пазаруване благодарение главно на смарт часовника Уоч (Watch) на Епъл ( Apple), чиито продажби асоциацията очаква да достигнат 5,5 милиона бройки.

Дронове

Очакванията са продажбите на дронове тази година да достигнат 1,2 милиона бройки, според Си Ти Ай. Това е над два пъти спрямо миналата година благодарение на ценовото разнообразие, но дроновете са все още нишов продукт.

Има много дронове, които са 100 долара, 150 долара. Те биха се конкурирали най-вече с виртуалната реалност що се отнася до привлекателността им за една и съща възрастова група, посочва анализаторът Жан Баптист Сю от Атертън Рисърч (Atherton Research).

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души