Регистрация

Започна разпродажбата на германската верига супермаркети Kaiser's Tengelmann

Автор: Регал 18 октомври 2016 , 1 коментар

В опасност са 8000 работни места

В Германия започна разпродажбата на веригата супермаркети "Кайзерс Тенгелман" (Kaiser's Tengelmann), като в опасност са 8000 работни места, предаде БТА, като цитира германски медии.

Заинтересованите компании са призовани да подават отделни оферти за всеки от близо 450-е филиала на веригата, концентрирани в пет германски провинции.

Германският канцлер Ангела Меркел засили натиска върху водещите вериги супермаркети да намерят компромисно решение за спасяване на хилядите работни места, застрашени заради продължителната битка за "Кайзерс Тенгелман", и призова преговорите да продължат, предаде ДПА.

Веригите "Едека" (Edeka), "Реве" (REWE), "Маркант" (Markant) и "Норма" (Norma) през уикенда преговаряха за намиране на решение на кризата, разразила се около затруднената компания. Дискусиите приключиха с решение разбиването на компанията да продължи.

Над половината от 15 000-те служители на "Кайзерс Тенгелман" са застрашени да останат без работа, посочи групата.

Говорителят на Меркел Щефен Зайберт призова компаниите трябва да опитат всичко възможно за постигане на компромис, който да е в интерес на засегнатите.

Кайзерс Тенгелман от години отчита загуби, а собственикът й Карл-Ериван Хауб не иска да прави повече инвестиции във веригата. Преди две години той я продаде на конкурентната "Едека", но през април тази година сливането бе отхвърлено от германската служба за защита на конкуренцията. Министърът на икономиката oбаче даде т. нар. министерско разрешение за сделката, за да се заобиколи антимонополното ведомство. "Реве", "Норма" и "Маркант" обаче оспориха решението на министъра в съда, който се произнесе срещу Габриел.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души