Регистрация

ИКЕА стъпва на пазара в Сърбия

Автор: Регал 21 март 2016 , 2 коментара
Шведската компания инвестира 70 млн. евро в изграждането на първия си магазин в Белград

Фотограф: Reuters

През пролетта на 2016 г. започва изграждането на първия магазин на мебелната верига ИКЕА в Сърбия, става ясно от доклад на австрийската строителна компания Strabag, която е ангажирана с проекта.

Планира се строителството да бъде завършено през 2017. Магазинът ще заема площ от 30 хиляди кв. метра и ще се намира в Белград. Инвестицията в проекта възлиза на 70 млн. евро.

По-рано ИКЕА обяви плановете си да отвори два магазина в Белград и два в Централна Сърбия.

Според Business Insider реализацията на проекта започва със седем години закъснение. Въпреки че бизнес климатът и условията за инвестиции на сръбския пазар започват да се подобряват след заявената от Сърбия кандидатура за членство в ЕС, ИКЕА, която иска да осигури 300 работни места и да инвестира 70 милиона евро в страната, трябваше да преодолее редица бюрократични пречки, преди да получи разрешение за строеж, пише изданието.

Сръбската икономика е нараснала с 0.8% през миналата година и правителството прогнозира, че през тази ръстът ще е 1.8%. Но това ще се случи само, ако страната продължава с реформите и привличането на инвестиции, коментира Business Insider.

"Цели 35 месеца ни отне, само за да подготвим план за зониране. Ако компания като IKEA, с бизнес за 32 милиарда евро, се изправя през такива проблеми, можете да си представите с какви пречки ще се сблъскат по-малките инвеститори", казва пред изданието Владислав Лалич, директор на шведската компания за Югоизточна Европа.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души