Регистрация

Avestus Capital Partners придоби 100% от Mall Plovdiv

Автор: Регал 23 февруари 2016
Фондът изкупи дела на партньора си в търговския център GE Capital Real Estate

След неколкомесечни преговори за продажба в края на миналата година, инвестиционната компания Avestus Capital Partners стана едноличен собственик на Mall Plovdiv, съобщиха от компанията консултант на продавача - Forton.

Базираната в Дъблин, Ирландия, компания за асет мениджмънт и управление на дялови инвестиции в недвижими имоти придобива дела на GE Capital Real Estate в търговския център и става собственик на 100% от "М.О.П риъл истейт", което притежава мола. Процедурата по продажбата е приключила в края на януари. Дотогава двете компании са имали равни дялове в дружеството, уточняват консултантите.

"След поредицата придобивания на подценени имоти от последните две години покупката на Mall Plovdiv показва, че интересът на инвеститорите вече се насочва към добре работещи доходоносни активи. Очакваме позитивният тренд да се запази и да продължи и в други сегменти на пазара на бизнес имоти", коментира Явор Костов, мениджър "Капиталови пазари" във Forton/Cushman & Wakefield.

Mall Plovdiv е първият и единствен работещ към момента търговски център в Пловдив. Разполага с 20 000 кв. м отдаваема площ, 108 магазина и 650 места за паркиране. Заетостта му доближава 100%. Сред ключовите наематели е Cinema City, а в селекцията от търговци фигурират първокласни български и чужди марки като H&M, Bershka, NewYorker, Pierre Cardin, Adidas, Scandal, MDL Week&Shop, Sport Vision.

Благодарение на добрата си локация и професионален мениджмънт шопинг центърът се наложи като проект, генериращ стабилни парични потоци.

Решението на Avestus Capital Partners да придобие цялата собственост върху Mall Plovdiv е продиктувано от подобрената пазарна среда и показва доверието на компанията в потенциала на проекта. Дружеството има дългогодишно присъствие на българския пазар - първоначално като собственик, а в момента като мениджър на Mall of Sofia и офисната му част Sofia Tower. Придобиването на Mall Plovdiv ще затвърди водещите му позиции на пазара на бизнес имоти.

Avestus Capital Partners има експертиза във всички видове операции на пазара на имоти: финансиране и придобивания, развитие на проекти, управление на имоти и асет мениджмънт, връзки с инвеститори. Към днешна дата портфолиото от управлявани от компанията активи е на обща стойност над €2 млрд. в седем европейски държави.

GE Capital Real Estate e компания за финансиране и управление на недвижими имоти, част от GE Capital. Дружеството има над 30-годишна история на пазара на бизнес имоти, като през годините е инвестирало и управлявало активи в Северна Америка, Европа и Азия. От пролетта на миналата година GE Capital се фокусира върху индустриалните проекти и технологиите.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души