Регистрация
  • Начало
  • Новини
  • Свят
  • ЕК не очаква днес напредък по споразумението ЕС-Канада и предупреди за възможен провал

ЕК не очаква днес напредък по споразумението ЕС-Канада и предупреди за възможен провал

Автор: Регал 18 октомври 2016

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви пред журналисти, че е оптимист за намирането на решение в крайна сметка

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви пред журналисти, че днес не очаква в Съвета на ЕС да бъде постигнато решение за подписване на търговското споразумение с Канада, съобщи БТА.

По нейните думи ЕК полага усилия, за да даде съответните гаранции, поискани "от някои държави и от части от някои държави". Европейските процедури са бавни, канадската страна проявява разбиране, макар да изразява вече нетърпение, посочи тя.

Малмстрьом добави, че е оптимист за намирането на решение в крайна сметка. Тя не отрече, че ако споразумението не бъде подписано до следващата седмица, насроченото за 27 октомври заседание ЕС-Канада ще бъде отменено. Канада е сред най-силните ни съюзници, една от най-развитите демокрации и ако не успеем да се споразумеем с тази страна, светът ще се попита дали сме благонадеждни партньори, коментира еврокомисарят.

Снощи белгийският премиер Шарл Мишел заяви пред Федералния парламент, че неговото правителство няма правно основание да подпише споразумението заради възраженията на провинция Валония. Представителите на провинцията посочиха открито, че са подложени на натиск и заплахи, за да прекратят съпротивата си.
Социалистите, които традиционно са най-подкрепяната политическа сила в региона и сега са в опозиция, настояват, че големи обществени групи не подкрепят търговското споразумение.

Възражения досега изразиха също Австрия, България, Германия, Румъния и Словения. Очакванията са всички тези държави да положат подпис под споразумението в резултат на състоялите се допълнителни преговори. Малмстрьом днес уточни, че за да бъде одобрено, споразумението трябва да бъде подкрепено единодушно в ЕС.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души