Регистрация
  • Начало
  • Новини
  • Свят
  • Жители на граничните райони пазаруват на по-ниски цени в Македония и Сърбия

Жители на граничните райони пазаруват на по-ниски цени в Македония и Сърбия

Автор: Регал 12 февруари 2016 , 3 коментара
Част от храните и напитките излизат доста по-изгодно в съседните страни, твърдят жители на Кюстендил и района

Фотограф: Надежда Чипева

Част от храните и напитките излизат доста по-изгодно в съседните Македония и Сърбия, твърдят жители на граничния Кюстендил и района, цитирани от БТА. Според тях качеството на тези продукти е и много по-добро.

Килограм пилешки гърди например в Македония струват с около евро по-евтино от магазините в България. По-евтини са също свинското и телешкото месо, а цената на виното, ракията, цигарите също е по-изгодна, макар че като акцизни стоки има ограничения за вноса им.

Тристепенно меню за двама в македонски ресторант излиза около 15 евро, докато в българско заведение е средно над 20. Обслужването е на високо ниво, а порциите обикновено са толкова големи, че половината остава, разказват още кюстендилци пред БТА.

Жители от района на Кюстендил често пътуват до съседна Македония, основно за да пазаруват хранителни продукти. Сиренето в магазинната мрежа в близките до границата магазини е от истинско мляко - овче, краве и смес, и излиза около 7-8 лв./кг, кашкавалът - около 10 лева. Хит сред домакините в Кюстендил е македонското брашно. Бялото тип-400 е много качествено, меси се по-лесно, а цената излиза около 1.50 лв. за кг. Олиото е около 3 лева бутилката, но също е с много добро качество, твърдят кюстендилци.

Редовно от Македония се пазарува и ракия. Домашната е по 4-4.50 лв. за литър. Често се купуват и лекарства, тъй като някои са по-евтини, отколкото в българските аптеки.

Кюстендилци ходят на пазар и в Сърбия. По-евтино от там могат да се купят кори за баница, яйца, кетчуп, доматено пюре, захар, шоколад. Таблетките за миялна машина и зимните гуми за кола също излизат на сметка. Наполовина, и дори по-евтино, пък струват български акумулатори за кола.

Сърбия и Македония са предпочитани дестинации за кюстендилци и по време на празници. Според туроператорите, основната причина за този избор са късите разстояния и по-ниските цени.

Най-изгодно е пълненето на резервоарите с бензин в съседна Македония. Хората от района на Кюстендил често прескачат до бензиностанциите в най-близките градове Крива паланка и Куманово. Въпреки че бензиностанциите от двете страни на границата са на една и съща верига, цените се разминават значително, отбелязват шофьори.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души