Регистрация

Министерството на финансите на САЩ: Решението на ЕС за Apple може да застраши чуждестранните инвестиции в Европа

Автор: Регал 30 август 2016

"Съществува опасност действията на Европейската комисия да подкопаят чуждестранните инвестиции, деловия климат в Европа и важния дух на партньорство между САЩ и ЕС", изтъкна говорител на министерството на финансите на САЩ в комюнике.

Решението на Брюксел, че технологичният гигант Apple трябва да върне рекордни суми на Ирландия, получени като незаконни данъчни облекчения, застрашава "духа на икономическото партньорство" между Съединените щати и Европейския съюз, предупреди говорител на министерството на финансите на САЩ, цитиран от Франс прес, съобщи БТА.

"Съществува опасност действията на Европейската комисия да подкопаят чуждестранните инвестиции, деловия климат в Европа и важния дух на партньорство между САЩ и ЕС", изтъкна говорителят в комюнике.

ЕК постанови днес, че американският технологичен гигант трябва да изплати на Ирландия до 13 милиарда евро (14.5 милиарда долара), получени като незаконни данъчни облекчения. Ирландия планира да обжалва решението.

Apple обвини ЕС, че с решението си технологичната компания да изплати милиарди евро за данъци се намесва в бизнеса й в Европа, съобщи ДПА.

"Европейската комисия се опитва да пренапише историята на Apple в Европа, пренебрегвайки ирландските данъчни закони и преобръщайки коренно международната данъчна система", се казва в комюнике на Apple .
Компанията ще обжалва решението, което според нея "ще има дълбоко и вредно отражение върху инвестициите и създаването на работни места в Европа".

"Ако ефективната ми данъчна ставка е 0,05 на сто и спадне до 0,005 на сто, щях да усетя, че вероятно трябва да прегледам отново данъчната ми сметка", заяви европейската комисарка за конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от ДПА. Тя каза това, след като обяви, че Apple трябва да изплати на Ирландия рекордните до 13 милиарда евро, получени като незаконни данъчни облекчения.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Билла" с 15% ръст на оборота за 2023, като продажбите надхвърлят 1.4 млрд. лева До края на тази година веригата планира да отвори още 12 магазина и да има над 170 обекта в България