Регистрация

Юлия Ненкова е новият председател на КЗК

Автор: Регал 29 юни 2016

В състава на комисията влизат Анна Янева, Георгица Стоянова, Красимир Витанов, Красимир Зафиров и Пламен Киров

Едно от първите неща, които ще направя е да поискам от Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция да проверят какво е финансовото състояние на регулатора, съобщи пред журналисти новоизбраният председател на КЗК Юлия Ненкова, цитирана от БТА.Ненкова и обеща също работата на органа да бъде прозрачна, преписките да се разпределят на ротационен принцип.Спазвам закона и това е мой приоритет, ще има дисциплина, ред и законност, добави тя.Ненкова не вижда конфликт на интереси между новата си позиция и факта, че е майка на народния представител от ГЕРБ Александър Ненков. Няма законова пречка, ние не сме в йерархична зависимост, обясни тя.
Фотограф: Надежда Чипева

Със 137 гласа "за", един - "против" и 10 - въздържали се, парламентът избра Юлия Ненкова, която беше предложена от ГЕРБ, за председател на КЗК.

За неин заместник бе одобрен Димитър Кюмюрджиев, номиниран от ПГ на Патриотичния фронт. Той събра 140 гласа в подкрепа, 12 народни представители се въздържаха.

И двамата претенденти са юристи.

НС избра и петима членове на регулатора. След вота новият състав положи клетва и подписа клетвени листове.

Кандидатурите за членове на комисията бяха общо девет. След вота в състава й влязоха Анна Янева, номинация на БСП, Георгица Стоянова - на ГЕРБ, Красимир Витанов, предложен от ПГ на Реформаторския блок, Красимир Зафиров - от БДЦ-Народен съюз, и проф. Пламен Киров - кандидатура на ДПС.

Извън регулатора останаха Георги Ганев, номиниран от фондацията "Център за либерални стратегии", Кирил Дойчинов, предложен от независимия депутат Муса Палев, Николай Илчев - от АБВ, и Стамен Гърбелов, предложение на Светлин Танчев.

Спорна за РБ и ДПС се оказа кандидатурата на Георги Ганев - единствената, дошла от неправителствения сектор. Мартин Димитров - вносител на номинацията, подчерта, че смяната на целия състав на КЗК се е наложил заради липсата на необходимата ефективност и адекватност на сегашния регулатор. Той изрази притеснение, че част от депутатите няма да застанат зад фигурата на независимия експерт. За да поискаме нов начин на работа на КЗК, трябва да изберем хора, за чийто авторитет няма съмнение, доказали са се пред годините, обясни Димитров.

Опозиция на предложението беше ДПС. Четин Казак обясни несъгласието си с кандидатура на НПО с това, че този сектор у нас не може да съществува, без да има източници на финансиране, без да кандидатства по определени програми. "Затова за мен е трудно да възприема тезата, че някой, понеже е представител на НПО, по дефиниция е независим", уточни той. Освен това добави, че първо трябва да се види кой стои зад тази организация и след това да се прецени доколко е независима, и оттам - предложената от нея кандидатура.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души