Регистрация

Дирекцията по метрология спря 64 везни в магазини за месо преди Великден

Автор: Регал 28 април 2016

Везните, които не отговарят на законовите изисквания, са 11.27% от проверените 594 уреда в 399 магазина в 50 селища.

Фотограф: Надежда Чипева

ГД "Метрологичен надзор" инспектира 594 везни за продажби на месо и месни продукти в 399 фирмени, специализирани магазини за месо и щандове в големите супермаркети в периода от 21 до 26 април 2016 г. , съобщиха от дирекцията. Проверено е как се спазват задълженията по Закона за измерванията (ЗИ) от търговците от този сектор, с цел да бъдат защитени потребителите от неточни измервания при извършваните засилени продажби на месо и месни продукти, преди предстоящите Bеликденски и майски празници.

Проверките са обхванали над 50 населени места. В някои от градовете проверките са извършени съвместно с инспектори от ОДБХ и КЗП.

Везните в обектите са инспектирани за наличие на изискуемите знаци от метрологичен контрол и маркировки, които удостоверяват съответствието им с изискванията към тях за употребата им за търговски цели, за техническата им изправност, за правилно и по предназначение използване, за съответствието им с одобрения тип, както и за наличие на пломби с нанесени върху тях знаци, предотвратяващи достъпа до местата за регулиране и манипулиране на везните.

За 67 (11.27 %) от инспектираните везни е установено, че не отговарят на законовите изисквания, като само за три везни, използвани в два обекта в София е констатирано, че не са предназначени за търговски цели, защото са от неодобрен тип и без оценено съответствие. Останалите 64 несъответстващи везни са главно без валидни знаци за последваща проверка на средства за измерване в употреба или без знаци за извършена такава проверка на везни с оценено съответствие в употреба.

С 58 протокола за задължителни предписания 64 от несъответстващите везни са спрени временно от употреба до привеждането им в съответствие с изискванията, а 3–те неразрешени за търговски цели везни са забранени за употреба. За установените нарушения на място по време на проверката са съставени два акта и се предприемат предвидените процесуални действия по закон за съставяне на още 57 акта за административно нарушение.

В резултат на проверките, голяма част от лицата са предприели действия за заявяване и представяне на везните за последваща проверка и изпращат уведомления в регионалните отдели на "Метрологичен надзор" за изпълнение на дадените им предписания.

Към момента е получен само един сигнал за неточно измерване в магазин за месо, казват от дирекцията.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е държавен надзорен орган към Министерството на икономиката, в който работят 460 служители и който провежда националната политика в областта на надзора над пуснати на пазара и/или в действие продукти за бита, строителни продукти; продукти, свързани с енергопотреблението, по отношение на изискванията за екопроектиране; електрическо и електронно оборудване във връзка с ограниченията за употреба на определени опасни вещества и отпадъците от него; технически надзор на съоръженията с повишена опасност; контрол на качеството на течните горива; метрологичен надзор и надзор на язовирните стени и съоръженията към тях.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души