Регистрация

Против данък "вредни храни" са 65% от българите

Автор: Регал 12 февруари 2016 , 4 коментара
Според 83% от участниците в  национално представително проучване, извършено от TNS, такъв тип данък ще засегне основно хората с най-ниски доходи

Фотограф: Shutterstock

Против въвеждането на нов данък върху храни и напитки с определено съдържание на захар, сол и мазнини се обявяват 65% от пълнолетните българи, а 83% смятат, че такъв тип данък ще засегне основно хората с най-ниски доходи. Това показват данните от национално представително проучване, извършено от TNS през февруари чрез 1005 ефективни интервюта.

Според 75% запитаните евентуалното въвеждане на данъка ще се отрази негативно и на техните разходи.

Вредите от данъка ще бъдат повече от ползите. В това са убедени 68% от българите, с 11% повече в сравнение с ноември 2015 г., когато процентът е бил 57. Това показва значителен ръст на негативните нагласи спрямо данък "вредни храни" в сравнение с предишната вълна на изследването, отбелязват анализаторите.

Мнозинството (68%) от българине смятат, че въвеждането на данък върху продукти с определено ниво на захар, сол или мазнини, няма да подобри хранителните навици, а ще ощети хората. Според 75% повишаването на цените може да доведе до контрабанден внос на търсените продукти от съседни страни.

Над 60% от анкетираните са на мнение също, че налогът би имал ниска събираемост и няма да доведе до приток на средства в държавната хазна.

Едва 18% от респондентите са на мнение, че като цяло е справедливо да има такъв вид данък. Близо половината от запитаните не са съгласни, че водещите нездравословен начин на живот трябва да плащат по-високи данъци, защото после ще очакват адекватно лечение от здравната система.

Доверието към самата здравна система е много ниско, липсва усещането, че тя се развива към по-добро. Половината от българите смятат, че здравеопазване в България през последната година се влошава, а повече от 1/3 твърдят, че няма промяна.

Само около 1/3 вярват, че целта на данъка всъщност не е да се събират пари в бюджета, а да се възпитат по-добри хранителни навици у българите.

Като цяло според общественото мнение данъкът няма да постигне нито една от предполагаемите цели: промяна на навиците на хранене или осигуряване на очакваните постъпления, за да се подобрят грижите за здравето, заключават авторите на изследването.

Проучването е проведено през февруари по повод идеята на Министерство на здравеопазването за въвеждане на нов данък върху храни и напитки с определено съдържание на захар, сол и мазнини и проследява тенденциите в обществените нагласи по темата.

Анкетьорите са задавали въпроси, които да установят оценката на различни аргументи "за" и "против", появяващи се в общественото пространство, както и общата крайна оценка за въздействието - ползите и вредите от евентуалното въвеждане на новия данък.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души