Против данък "вредни храни" са 65% от българите
Фотограф: Shutterstock
Против въвеждането на нов данък върху храни и напитки с определено съдържание на захар, сол и мазнини се обявяват 65% от пълнолетните българи, а 83% смятат, че такъв тип данък ще засегне основно хората с най-ниски доходи. Това показват данните от национално представително проучване, извършено от TNS през февруари чрез 1005 ефективни интервюта.
Според 75% запитаните евентуалното въвеждане на данъка ще се отрази негативно и на техните разходи.
Вредите от данъка ще бъдат повече от ползите. В това са убедени 68% от българите, с 11% повече в сравнение с ноември 2015 г., когато процентът е бил 57. Това показва значителен ръст на негативните нагласи спрямо данък "вредни храни" в сравнение с предишната вълна на изследването, отбелязват анализаторите.
Мнозинството (68%) от българине смятат, че въвеждането на данък върху продукти с определено ниво на захар, сол или мазнини, няма да подобри хранителните навици, а ще ощети хората. Според 75% повишаването на цените може да доведе до контрабанден внос на търсените продукти от съседни страни.
Над 60% от анкетираните са на мнение също, че налогът би имал ниска събираемост и няма да доведе до приток на средства в държавната хазна.
Едва 18% от респондентите са на мнение, че като цяло е справедливо да има такъв вид данък. Близо половината от запитаните не са съгласни, че водещите нездравословен начин на живот трябва да плащат по-високи данъци, защото после ще очакват адекватно лечение от здравната система.
Доверието към самата здравна система е много ниско, липсва усещането, че тя се развива към по-добро. Половината от българите смятат, че здравеопазване в България през последната година се влошава, а повече от 1/3 твърдят, че няма промяна.
Само около 1/3 вярват, че целта на данъка всъщност не е да се събират пари в бюджета, а да се възпитат по-добри хранителни навици у българите.
Като цяло според общественото мнение данъкът няма да постигне нито една от предполагаемите цели: промяна на навиците на хранене или осигуряване на очакваните постъпления, за да се подобрят грижите за здравето, заключават авторите на изследването.
Проучването е проведено през февруари по повод идеята на Министерство на здравеопазването за въвеждане на нов данък върху храни и напитки с определено съдържание на захар, сол и мазнини и проследява тенденциите в обществените нагласи по темата.
Анкетьорите са задавали въпроси, които да установят оценката на различни аргументи "за" и "против", появяващи се в общественото пространство, както и общата крайна оценка за въздействието - ползите и вредите от евентуалното въвеждане на новия данък.