Голямото обезмасляване
Фотограф: Анелия Николова
Ето защо кризата с покачващите се цени на маслото в Европа буди притеснения не само у потребителите, но и у цели индустрии като сладкарството и производството на хлебни изделия, които са силно зависими от употребата му. Помислете само какъв би бил вкусът на френския кроасан, ако в него няма масло?
Високите цени обаче не са следствие само от недостига на мляко в ЕС. Отношение има и нарастващата световна консумация на млечни мазнини. Маслото вече не е онзи враг в диетата, а алтернативите като маргарина и растителните мазнини според актуалните теории се оказват доста по-вредни за човешкото здраве.
Така свитото предлагане срещна по-голямо търсене и икономическите закони очаквано произведоха скок в цената, надминаващ очакванията на всички производители и анализатори. Вдигането започна още през миналата година, но тази достигна висини.
В някои държави от Европа през август 2017 г. цената на млечните мазнини отбеляза увеличение от повече от 80% спрямо година по-рано. Във Франция то е с 92%, а в Белгия килограм масло вече се продава за 6.5 евро спрямо 2.75 евро година и половина по-рано.
Шоковото поскъпване се усети в целия ЕС, и България не остана встрани от тази тенденция, още повече след като около 80% от консумираното масло в страната идва от внос от Европа. Според данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата тук увеличението на годишна база е 43% и пакет масло от 250 г вече се продава между 5 лв. и 6.5 лв. Най-големият ръст е бил от април до септември 2017 г. Само в този период цената се е увеличила с 35%.
Целият текст е тук