Регистрация

Агенцията по околната среда на САЩ обвини "Фиат Крайслер" в използване на манипулиращ софтуер

Автор: Регал 13 януари 2017

В резултат акциите на компанията поевтиняха

"Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler) е използвал софтуер, с който да се манипулират данни за отделяните емисии на негови коли, които е нарушение на закона за чистотата на въздуха в страната, съобщи БТА като се позова на изявления на Агенцията по околната среда на САЩ.

С този софтуер са били прикривани повишените емисии на азотен оксид и вероятно е бил монтиран на 104 000 коли, се уточнява в комюникето на американската агенция по околната среда.

По-рано същия ден акциите на "Фиат Крайслер" поевтиняха с над 15 на сто при търговията на борсата в Милано след появили се информации в медиите, че компанията официално ще бъде обвинена в използването на софтуер в дизеловите си коли в САЩ, с който се манипулират данните за отделяните емисии.

След като търговията с книжата на "Фиат Крайслер" беше спирана няколко пъти през деня, те поевтиняха с 16 на сто към 18:00 часа българско време и се търгуваха за 8.83 евро една, което бе спад с 15.66 на сто.

Ден по-рано германският концерн Volkswagen се призна за виновен по три наказателни обвинения във връзка със скандала дизелгейт и ще плати на американското правителство 4.3 милиарда долара, обяви главният прокурор на САЩ Лорета Линч.

Асошиейтед прес отбеляза, че това е най-голямата глоба за автомобилна компания в историята на Съединените щати.

В съответствие със сделката "Фолксваген" ще бъде глобен за сложна схема за манипулиране на тестове за вредните газове, отделяни от автомобили на германския концерн. Компанията ще плати 2,8 милиарда долара наказателна глоба и още 1,5 милиарда долара по граждански искове.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души