Регистрация

Фермери от Подбалкана настояват за облекчаване режима на наредбата за директни продажби

Автор: Регал 12 октомври 2016

Регистрираните по нея производители могат да продават произведената в стопанството им продукция на територията на областта, в която е фермата, и в още една съседна административна област. Те настояват да им се даде възможност да реализират продукцията си и на други пазари, извън тези две области, както и да преработват цялото добивано количество мляко.

Фотограф: Надежда Чипева

За облекчаване режима на наредба 26 за директни продажби настояват фермери от Подбалканския регион, съобщи БТА. Регистрираните по нея производители могат да продават произведената в стопанството им продукция на територията на областта, в която е фермата, и в още една съседна административна област. Те настояват да им се даде възможност да реализират продукцията си и на други пазари, извън тези две области, както и да преработват цялото добивано количество мляко.

Тази позицията те изразиха на открития ден при отбелязването на една година от заработването на минимандрата в Карловския край. Вече година в семейната ферма на Таня и Никола Кулови в село Васил Левски, Карловско, се произвежда кисело мляко и сирене от редки български породи овце и биволи в демонстрационен център, който е изграден с финансовата подкрепа на Българо-швейцарския проект "За Балкана и хората" и Фондация "Биоселена".

Капацитетът на минимандрата е 300 литра на ден от добитото в тяхното стопанство мляко, останалото количество се продава на местни млекопреработвателни предприятия. В тази минимандра се произвежда овче кисело мляко, овче сирене, биволско кисело мляко и биволско сирене. По думите на производителя най-вкусно е овчето мляко, а най-търсено биволското.

"Поехме въздух, чувства се, че нещо работи и дава резултат. Приблизително около 50 процента сме по-добре финансово, след като започнахме да преработваме част от продукцията си", споделя фермерът, цитиран от БТА.
Най-вкусно е овчето мляко, а най-търсено биволското.

Никола Кулов е потомствен каракачанин. Заедно със семейството си в момента отглежда 500 каракачански овце, 150 биволи от породата Българска Мурра, 200 крави - млеко и месодайни, 250 кози, които предстои да бъдат сертифицирани като Бяла Българска порода и около 25 коня. От късна есен до ранна пролет каракачанските овце пасат в Подбалкана и полите на Средна гора, а лятото в пасища на Национален парк "Централен Балкан". Фуражът за животните на Кулови също е собствено производство от около 5 хиляди декара работни ниви, ливади и пасища в Стара Планина и Средна гора.

"Тази година беше добра по отношение на добива, но други години се е налагало и да купуваме фураж, за да изкараме зимата", споделя Кулов. По думите му от една година доенето на биволите и кравите във фермата се осъществява в доилна зала, като инсталацията е закупена със собствени средства."Това е много важно, тъй като е преди всичко хигиенично, млякото се филтрира и директно се влива в млечната вана, където се охлажда", разказа Никола Кулов. С внедряването на доилната инсталация работата и времето, за което се е извършвала, са спаднали наполовина.

Катя Кулова споделя, че продукцията им вече е разпознаваема, но я реализират само в Пловдивска и в Софийска област. По думите й хора от различни краища на страната искат доставки, предимно за малки магазини, но съгласно наредба 26 фермерите нямат право на това. Затова, според Никола Кулов, за да могат производителите да преработват добитото от тях мляко, както и да продават натурални млени продукти в цялата страна, трябва да се преосмисли и пренапише наредба 26 за директните продажби.

Според изчисленията на Фондация "Биоселена" за една стопанска година след заработването на минимандрата и директните продажби на овче и биволско кисело мляко и сирене общият приход е 72 141 лева. От тях разходите за преработка възлизат на 30 996 лева, което означава, че нетният приход на мини мандрата на Кулови е 41 145 лева, обясниха експертите, цитирани от БТА.

Демонстрационният цех към фермата Кулови за производство на сирене и кисело мляко е на обща стойност 52 017 лева - средства осигурени по проекта "За Балкана и хората" , съфинансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по фонда за реформи и с усилията на неправителствени организации от България и Швейцария, Фондация "Биоселена" и Министерството на земеделието и храните, представено от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души