Регистрация

Обработваемата земя изчезва, но на помощ идват вертикалните ферми

Автор: Регал 11 октомври 2016

"Просто се опитваме да имитираме природата. Не е толкова футуристично, колкото може да звучи," отбелязва Маартен Вандекрюис, младият основател на Urban Crops, нова белгийска компания, специализирана в системите за отглеждане на закрито с помощта на LED осветление.

Градовете се разрастват, изяждайки по пътя си плодородни земи, и пионери в селското стопанство намират нови начини да отглеждат необходимите ни пресни продукти - в контейнери, празни сгради и всякакви неизползвани пространства, които могат да намерят, за да създадат нови вертикални ферми, пише Марин Лауше от "Франс прес", цитиран от БТА.

"Просто се опитваме да имитираме природата. Не е толкова футуристично, колкото може да звучи," отбелязва Маартен Вандекрюис, младият основател на Urban Crops, нова белгийска компания, специализирана в системите за отглеждане на закрито с помощта на LED осветление.

Зад него в призрачното, футуристично лилаво сияние са наредени в етажерки, предназначени за градинарството. Пространството е затворено без естествена светлина. Лилавото сияние е резултат от червените и сини лампи. Предполага се, че то създава оптималните условия за растеж.

Вандекрюис се гордее с напълно автоматичната си агросистема, която е разположил във Варегем, Източна Белгия.В лабораторията на Urban Crops конвейерна лента подпомага циркулирането на касетките с покълнали растения, поставени в специален субстрат, като не се използва почва, за да се намали рискът от болести, свързани с животинския свят и други външни фактори.

Касетките попадат в затворено помещение, по чийто стените са наредени рафтове. Под изкуствената светлина растенията се развиват в една контролирана среда, хранят се чрез хидропонна система - във водата е добавена идеалната смес минерални соли и най-важните хранителни вещества. Не са необходими пестициди в тази изключително стерилна среда и понеже LED лампите не нагряват, те могат да бъдат разположени близо до растенията, което дава възможност за етажите със зеленчуци да бъдат разположени по-нагъсто.

Еволюция не революция

Според Вандекрюис бъдещето на вертикалното фермерство е да се разрасне до промишлени мащаби. "Това е просто еволюция", а не агро-индустриална революция, естествен прогрес от полета към парниците, след това от парниците към вертикалните ферми, отбелязва той.

С неговата система пространство от 50 квадратни метра може да се преобрази в 500 квадратни метра използваема земя. При това растенията се развиват два - три пъти по-бързо, отколкото навън, което допълнително повишава реколтата.

В лабораторията на Urban Crops всеки ден на площ от 30 квадратни метра се произвеждат до 220 марули, като се използват само 5 % от водата, която се изисква при традиционното селско стопанство.
За Самуел Коласе, преподавател и изследовател към центъра за аграрни изследвания Карах в белгийската провинция Ено, концепцията за градското фермерство в момента не е много убедителна в страни като Франция и Белгия, където разстоянието между градовете и полетата не е огромно.

В изключително урбанизирана среда като нюйоркската обаче има проекти, които работят доста добре, отбелязва той.При неблагоприятни климатични условия или при някои ситуации във военни или бежански лагери такива "някак футуристични идеи" са напълно възможни, допълва Коласe. Неговата лаборатория произвежда всичко - от банани до родедендрони.

Безкрайни начини на употреба

Според Urban Crops начините на употреба на техните технологии за вертикално фермерство на практика са безкрайни. Компанията предвижда продуктите й да се използват във фармацевтичните лаборатории, за да се произвеждат растения с лечебни свойства, в супермаркетите, които могат да продават собствена изключително прясна продукция, като същевременно съкратят транспортните разходи, или пък в изолирани общности в Скандинавия и на други места.

Засега клиентите на компанията имат по-скромни амбиции. Луксозен ресторант например иска да експериментира с вкуса, текстурата, размера и цвета на съставките, които ползва, чрез леки промени в светлината, температурата и хранителните вещества в процеса на отглеждане.

Urban Crops твърди, че е произвела вид рукола, чийто вкус "експлодира" в задната част на гърлото.
А за домакините има индивидуални комплекти рафтове и осветление, за да си отглеждат собствени подправки и чери домати.

Шведският мебелен гигант IKEA вече се присъедини към идеята за домашното селско стопанство, като пусна собствени комплекти за отглеждане на растения тип "сглоби си сам", пише Марин Лауше от "Франс прес", цитиран от БТА.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души