Регистрация

AB InBev с още по-висока оферта за SABMiller

Автор: Капитал 26 юли 2016
Причината е в обезценяването на паунда

Фотограф: Francois Lenoir

Международната група AB InBev повишава офертата си за придобиването на британската SABMiller. Пивоварната компания ще отдели по 1 паунд повече на акция, въпреки че договори сделката през октомври на 2015 г. и тя бе разрешена от американските регулатори. Това се налага заради обезценяването на британския паунд спрямо долара вследствие на успешния вот за Brexit в края на юни. Към днешна дата двойката GBP/USD е поевтинявала с около 12%.

Доходоносно губене на време

Това ще увеличи стойността на най-голямото придобиване до около 79 млрд. паунда по данни на Reuters, което е с около 9 млрд. паунда повече от миналия октомври. Облагите за сегашните собственици SABMiller не спират дотук. От валутнокурсовите разлики те ще получат около 2 млрд. долара повече в сравнение с октомври 2015 г.

Като финален щрих AB InBev променя и условията на офертата при комбинацията от акции с доплащане, повишавайки сумата на кеша. Така инвеститорите на SABMiller ще могат да получат 0.48 акции на AB InBev (непрехвърляеми през първите 5 години) плюс 4.66 паунда, повече от първоначално предвидените 3.78.

Основни собственици в британската пивоварна са цигарените производители Altria Group Inc. и BevCo Ltd , които общо държат 40.4% от капитала. За тяхно съжаление от придобиващата компания обявиха, че това е последната промяна в условията на сделката.

Натиск отвътре

По информация на FT актуализирането на условията по сделката на AB InBev не е изцяло доброволно. Бордът на SABMiller е бил притиснат от инвеститори активисти да преговаря за покачване на цената на акция.

Става въпрос за местен фонд Children’s Investment Fund Management, който е започнал да трупа дял в компанията в последните месеци. Законът предвижда правото на свикване на извънредно общо събрание на акционерите при 5% дял в капитала. Дори и с по-малък контрол активистите могат да влияят над решенията на компанията, като убедят други инвеститори да ги подкрепят.

Цялата статия можете да откриете в "Капитал".

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души