Регистрация

Георги Василев, председател на асоциация "БГ пипер": Реколтата е добра, чушките ще са с 30% по-евтини

Автор: Регал 30 август 2016 , 1 коментар

Българските сортове във вкусово отношение са много по-добри и на светлинни години пред останалите. За съжаление семепроизводството за зеленчуци и разсад у нас не са получили никакво субсидиране за последните 25 години, което ни е поставило в условията на сортово робство, твърди специалистът

Фотограф: Анелия Николова

С 30 на сто по-евтини ще са червените чушки на пазара тази година, заради добрата реколта. Около 40 хиляди дка са засадените площи с пипер, което е с 10 на сто повече от миналата година, каза в интервю за БТА Георги Василев, председател на Асоциацията на производителите на български пипер - Асоциация "БГ пипер".

Българските сортове във вкусово отношение са много по-добри и на светлинни години пред останалите. За съжаление семепроизводството за зеленчуци и разсад у нас не са получили никакво субсидиране за последните 25 години, което ни е поставило в условията на сортово робство, твърди специалистът.


В момента около 90 на сто от всички сортове пипер, не само капията, които се садят в България, са чужда селекция. Според Василев и колегите му Европейският съюз ни е направил роби по отношение на сортовете, принуждавайки ни да засаждаме такива, които нямат нищо общо с традиционния вкус на българина.

От 20 години насам износ на български пипер за прясна консумация в чужбина няма, изнася се само преработен, категоричен е производителят.


Ето какво казва Георги Василев в интервюто пред БТА:

След седмица - две влизаме в "сезона на червените чушки". Ще има ли достатъчно български чушки на пазара и на какви цени?
- С 10 на сто са повече засадените площи с пипер тази година спрямо миналата, около 40 хиляди дка по официални данни, по неофициални обаче е много повече. Това означава, че тази година по щандовете ще се продава само български пипер. През 2016 г. можем да се похвалим не само с повече засадени декари, но и с по-добра реколта.

Как стои въпросът със сортовете и вярно ли е твърдението, че българският пипер е от сръбски, холандски, унгарски и дори еврейски семена?
- Наистина около 90 на сто от всички сортове пипер, не само капията, които се садят в България, са чужда селекция. Това е огромен пропуск както на Европейския съюз чрез програмите, както които финансират селското стопанство, така и на МЗХ още от 1989 г.

Навсякъде се тръби, че около 9 млрд. лева са усвоени от селското стопанство в България, откакто сме страна член на ЕС. От тези пари обаче за семепроизводство и разсадопроизводство не е отделена нито една стотинка. Стратегията и на ЕС, и на МЗХ, особено досега, е такава, че на практика не е финансирала нови сортове, които да се противопоставят на влизащите отвън. А никой не отрича, че българските сортове във вкусово отношение са много по-добри и на светлинни години пред останалите. Ние сме свикнали с този вкус от десетки години и по сладост той е ненадминат.

Истината е, че не се работи по произвеждането на семена. Ние селекция имаме, но няма кой да произвежда семената, защото без субсидии е на загуба. Пак ще повторя, че семепроизводството за зеленчуци и разсад или създаването на завод разсад у нас не е получило никакво субсидиране за последните 25 и повече години. Затова ние сме изостанали от този процес и нашите сортове не са така интересни за бизнеса.

Хората, които отглеждат в момента зеленчуци за хоби, са по-малко от половин процент и те не са определящи.

Производството на зеленчуци е бизнес и хората от този бизнес, каквито са и нашите членове от Асоциация "Български пипер", губят от производството на български семена, както и производителите на полето, които засяват вкусни български зеленчуци, и които продават на същата цена на каквато се продават и всякакви други безвкусни зеленчуци.

И в това отношение наблюдението ми е, че България се намира в сортово робство по отношение на зеленчуците, а предполагам, че и с плодовете положението е същото. В търговските вериги в България, особено в момента, се продават зеленчуци и плодове, нямащи нищо общо с традиционния вкус на българина. Затова заявявам, че Европейският съюз ни направи роби по отношение на сортовете, принуждавайки ни да засаждаме сортове, които нямат нищо общо с традиционния вкус на българина. Това е ужасно.

А цената на пипера ще бъде ли по-висока тази година или добрата реколта ще я свали?
- Цената на пипера ще е доста по-ниска, очакваме да е с около 30 на сто под тази от миналата година.

Често поставяте въпроса за нуждата от създаването на организации на производителите на зеленчуци у нас. Защо това е толкова важно?
- За да се произвеждат достатъчно количество местни зеленчуци и плодове, за да пробият те в магазинните вериги и за да се осъществи експорт на прясната продукция трябват големи, еднородни, еднотипни, едносортови партиди зеленчуци и плодове. Малкият на никого не е интересен.

За да пробие продукцията, тя трябва да се събере на едно място, да се сортира - по големина, цвят, вкус, сортове, видове и т. н. , да се пакетира, етикетира, палетизира, охлади и експортира. Това не е по силите на един човек. Има такива, но те се броят на половината от пръстите на едната ми ръка. Заради всичко това е наложително да се създадат организации на производителите, т. нар. кооперации. България е на последно място в Европа в това отношение. За пример мога да ви дам Германия с няколко десетки такива кооперации, в Гърция, в Полша - са по 2-3 хиляди. В България допреди два месеца представете си имаше шест, от които работеха само две. В момента сме ги докарали до 38, но неработещи.

Как да си обясним това? Липса на средства, манталитет или всичко заедно?
- На липса на правилна стратегия от страна на МЗХ. Напоследък стратегията се промени в известна степен, но помощта се изразява само в знание. Освен него по никакъв друг начин организациите на производителите не се подпомагат. След 2020 г. единствената субсидия, която се предвижда да получават зеленчукопроизводителите, е само за организации. Лошото е, че липсва подпомагане за тях преди създаването им. А то изисква време, пари и най-вече воля.

Да се върнем на пипера с оптимизъм, ако може. При тази по-добра реколта тази година как стои въпросът с експорта?
- От 20 години насам износ на български пипер за прясна консумация в чужбина няма, освен на чорбаджийски чушки и някои сортове лют български пипер, спорадично.

А на зеленчуци за преработка?
- От капия и камби въобще липсва износ. Преработката се прави у нас и правим огромен износ на преработен пипер. Това означава, че не изнасяме суровина, а преработен продукт. Така ние създаваме принадена стойност между 10 и 20 пъти, преди да продадем. А най-добрата принадена стойност е, когато пиперът, произведен от нашите производители, попадне в преработвателите като печен, белен и замразен пипер и се продава като "чушка бюрек" на чужденеца на Слънчев бряг. Тогава около 100 пъти става по-голяма принадената стойност. Така че, когато зърнопроизводителите направят това - да продават не зърно, а кроасани, например, могат и те да се похвалят с принадена стойност.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души