Доматите и краставиците поскъпват на едро
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши през тази седмица с 2.31 на сто до 1.280 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), цитирана от БТА.
Преди седмица ИТЦ регистрира най-ниското си ниво за 2016 година - 1.251 пункта. През миналата година, също в средата на юли, индексът достига най-ниската си стойност - 1.236 пункта, най вече заради евтините плодове и зеленчуци по тържищата.
Оранжерийните домати поскъпват през тази седмица с 13.4 на сто и се търгуват по 1.35 лева за килограм. Цената на доматите от внос се повишава с 5 на сто до 1.06 лева за килограм. Българските оранжерийни краставици поскъпват с 41.7 на сто до 1.70 лева средно за килограм. Цената на картофите се понижава с 1.6 на сто до 0.60 лева за килограм на едро. Зелените чушки поевтиняват с 5,9 процента до 1.27 лева за килограм на едро. Тиквичките поскъпват с 1.2 на сто до 0.82 лв./кг, а морковите поевтиняват с пет стотинки до 0.70 лева за килограм.
Ябълките се търгуват по 1.02 лв./кг, цената на лимоните се понижава с 3.8 на сто до 3.51 лева за килограм. Черешите поевтиняват с 15.1 процента до 2.70лева за килограм, прасковите се търгуват по 1.15 лв./кг, а кайсиите - по 1.70 лв./кг.
Кравето сирене се продава средно по 5.46 лв./кг, а кашкавалът, тип "Витоша" - по 9.25 лв./кг. Олиото поскъпва с 1.5 на сто и се търгува по 2.09 лева за литър. Цената на каймата се повишава с 13 стотинки до 4.73 лева за килограм. Пилешкото замразено месо се търгува по 3.77 лева за килограм на едро. Захарта се купува по 1.47 лв./кг. Цената на брашното, тип "500", се повишава с пет стотинки до 0.86 лева за килограм. Зрелият фасул се купува средно по 3.19 лв./кг. Яйцата се продават 0.15 лева за брой на едро.