Регистрация
  • Начало
  • Новини
  • България
  • Намалява потреблението на контрабандни цигари във Видин, градът е сред населените места с най-сериозен спад

Намалява потреблението на контрабандни цигари във Видин, градът е сред населените места с най-сериозен спад

Автор: Регал 17 октомври 2016

Това показва проучване, възложено от 5-те тютюневи компании, които са част от "Инициативата за борба с незаконната търговия с цигари"

Потреблението на контрабандни цигари във Видин е намаляло с над 22 сто, като градът е сред населените места с най-сериозен спад по този показател, съобщи БТА, като цитира от Агенция "Митници". Видин е един от редовно наблюдаваните градове във връзка с високото равнище на потребление на контрабандните цигари. Това показва проучване, възложено от 5-те тютюневи компании, които са част от "Инициативата за борба с незаконната търговия с цигари".

Изследването се осъществява всяка година за последните 9 години по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 14 големи града на страната, уточняват от митницата. Тези градове съставляват основната и представителна извадка за страната. Незаконното потребление се измерва и в още някои по-малки градове, резултатите за които също се представят отделно.

От 2010 г. проучването се извършва на два пъти годишно - през второто и четвъртото тримесечие всяка година.
Данните от изследването за второто тримесечие на 2016 г. показват значителен спад в сравнение с четвъртото тримесечие на 2015 г. в няколко града на страната. Град Видин е сред населените места с най-сериозен спад, с по-значителен процент е намаляло потреблението на контрабандни цигари единствено в Габрово. Така, според проучването, ако през четвъртото тримесечие на 2015 г. над 33 на сто от потребените в град Видин цигари са били контрабандни, данните за второто тримесечие на 2016 г. показват малко над 10 на сто дял на цигарите без бандерол.

А по данни на Областната дирекция на МВР - Видин, през първите 8 месеца на тази година, при проведените на територията на Видинска област специализирани полицейски операции и проверки за пресичане на дребното разпространение и съхранение на нередовна акцизна стока, полицейски служители са иззели общо 155 кг тютюн и 32 124 къса цигари без бандерол.

За първите девет месеца на годината Агенция "Митници" е задържала два пъти повече нелегални цигари в сравнение със същия период на 2015 г. или близо 41 млн. къса цигари (при 21 млн. къса за 2015 г.), e посочено в изследването. Било е предотвратено разпространението на близо 40 000 кг нарязан тютюн за пушене, което е с 10 000 кг повече в сравнение с количеството за цялата 2015 г., когато са задържани близо 30 000 кг,", уточняват от Агенция "Митници".

За една година потреблението на нелегални цигари в страната е намаляло с 5.3 процентни пункта. През второто тримесечие на 2015 г. потреблението на незаконни цигари отчете 13.4 процента, с което България се нареди на 13-о място в ЕС, а според последните данни за второто тримесечие на 2016 г. потреблението на незаконни цигари бележи най-ниското си ниво от 8.1 на сто, измерено някога, нареждайки страната ни на 7-о място сред страните-членки на ЕС (след Португалия, Чехия, Словакия, Дания, Люксембург, Белгия).

От Агенция "Митници" съобщиха, че в района на Видин само за два последни почивни дни митнически служители са образували две дознания във връзка с разкрити случаи на нелегален трафик на тютюневи изделия. Задържани са 450 кутии нелегални цигари и 8 кг насипен тютюн без документи, информират от Агенция "Митници".

Митнически служители на МП Брегово са задържали 450 кутии (9000 къса) нелегални цигари, скрити в резервоара на лек автомобил. Цигарите са открити при проверка на българска кола, движеща се по направление от Сърбия за България. При друга митническа проверка в района на ГКПП "Дунав мост 2", в лек автомобил с българска регистрация, митническите служители са открили шест найлонови плика, съдържащи общо 8 кг. нарязан тютюн за пушене, също без български акцизен бандерол. Тютюнът бил скрит под стекове безалкохолни напитки, в легена на резервната гума. И по двете проверки са образувани дознания по описа на Митница Лом.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души