Регистрация

Климатичните промени ще намалят наполовина земите за отглеждане на кафе, сочи доклад

Автор: Регал 29 август 2016

Това пък ще доведе до повишаване на цените и влошаване на качеството.

Има вероятност климатичните промени да оставят горчив вкус в устата на любителите на кафе, става известно от публикуван австралийски доклад, цитиран от ДПА, съобщава БТА. В документа се прогнозира, че обработваемите земи, на които се отглежда кафе, могат да намалеят наполовина до 2050 година. Това пък ще доведе до повишаване на цените и влошаване на качеството.

Възможността за препитание на над 120 милиона души, работещи в кафеения сектор, сред които и едни от най-бедните в света, може да бъде засегната, отбелязва Институтът по климата в Сидни в доклада си "Зараждаща се буря".

Покачващите се температури и лошите климатични условия ще намалят районите, подходящи за производство на кафе с до 50 процента, подкопавайки качеството на кафето и вдигайки цената за потребителите, отбелязва организацията за проучвания.

Вероятно потребителите ще се сблъскат с недостатъчно предлагане, ще бъдат засегнати вкусовете и ароматите, а цените ще нараснат, посочи в изявление главният изпълнителен директор на института Джон Конър.

Повишаването на температурата и промените в метеорологичните условия, включително валежите, вече се отрази на селското стопанство в страни, които са ключови производители на кафе, като Мексико, Гватемала и Никарагуа.

Кафето е световна индустрия на стойност 19 милиарда долара. Над 2.25 милиарда чаши кафе се изпиват всекидневно по света, а производството му се е утроило след 60-те години на миналия век.

Само че 80 до 90 процента от 25-те милиона производители на кафе в света са дребни стопанства, които най-вече са изложени на климатични промени, отбелязва институтът.

Те живеят и работят предимно в "пояса на зърната", който обхваща около 70 процента от развиващите се страни, включително Гватемала, Бразилия, Виетнам, Колумбия, Етиопия и Индонезия, допълва институтът.

До 2080 година дивото кафе, важен генетичен ресурс за фермерите, може да изчезне, предупреждава Джон Конър.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души