Регистрация

Френски млекопроизводители протестират пред централата на Lactalis срещу ниските изкупни цени

Автор: Регал 22 август 2016 , 1 коментар

Протестиращите упрекват фирмата, че изкупува млякото им за 257 евро за 1000 литра, което е с между 10 и 30 евро по-малко, отколкото плащат конкурентите й.

Млекопроизводители от Западна Франция организират в понеделник протест пред централата на една от най-големите световни компании за млечни продукти Lactalis в западния френски град Лавал срещу ниските изкупни цени на млекопреработвателя, съобщава БТА като цитира електронното издание на в. "Монд".

Акцията е по призив на Националната федерация на селскостопанските производители (FNSEA) и Младите земеделци (JA).

Гигантът в сектора, известен с марките си Lactel, Bridel и Prеsident, е обвинен, че е най-лошият платец на млякото във Франция, с което вреди на и без това изпадналия в затруднение сектор.

Протестиращите упрекват фирмата, че изкупува млякото им за 257 евро за 1000 литра, което е с между 10 и 30 евро по-малко, отколкото плащат конкурентите й като Bongrain, Sodiaal, Bel, Danone и дори малките и средни компании от сектора.

От две години млекодобивният сектор е обхванат от криза - след края на млечните квоти от 1 април 2015 година, спирането на китайския внос и руското ембарго от средата на 2014 година. В резултат на всичко това възникна свръхпроизводство, тъй като вътрешното търсене не се увеличи. След като достигна цена от 365 евро за тон през 2014 година, млякото поевтиня до 305 евро през 2015 година и до около 275 евро в момента.

В същото време производствените цени на животновъдите във Франция са 350 евро, припомня Тиери Рокфьой, председател на Националната федерация на млекопроизводителите (FNPL). Поради това се очаква тази година да спре дейността на близо 9 процента от всичките 60 000 френски млечни ферми, в които работят 110 000 животновъди. Това е двойно повече в сравнение с миналата година. Един животновъд дава работа на шест-седем души - от шофьора, превозващ млякото, до ветеринарния лекар.

За да противодейства на свръхпроизводството, Европейската комисия възприе френското предложение и през юли реши да бъдат отпуснати 500 млн. евро (553 млн. д.) в помощ на фермерите, пострадали от продължителната криза, свързана с ниските цени, най-вече в млекодобивния сектор, който понесе тежки удари от отпадането на млечните квоти и ответните санкции, наложени от Русия срещу Запада.

Пакетът включва основно план за намаляване на млекопроизводството, който е на стойност 150 млн. евро, и 350 млн. евро субсидии, които ще допълнят помощта, отпусната от страните членки, и евентуално ще удвоят подкрепата за фермерите.

ЕК вече отпусна 500 млн. евро през септември миналата година, а през март представи план, който трябваше да спомогне за замразяване на производството на мляко, смекчавайки европейските ограничения за субсидиите.

България получава 5.8 милиона евро в помощ на млекопроизводителите, съобщи пред български журналисти в Брюксел министърът на земеделието и храните Десислава Танева.
На 25 август в Брюксел ще се състои среща на министрите на земеделието от ЕС, на което ще бъдат определени начините за прилагане на плана в помощ на млекодобивния сектор.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души