Регистрация
  • Начало
  • Списанието
  • Храни
  • МЗХ: Не съществува регламент, който да забранява производството и продажбата на домати "Биволско сърце"

Новини, изследвания, анализи, казуси и интервюта на тема продоволствената сигурност, безопасност на храните и фермерски доставки. По проект, финансиран с подкрепата на Европейския съюз. Тази публикация (комуникация) отразява единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

МЗХ: Не съществува регламент, който да забранява производството и продажбата на домати "Биволско сърце"

Автор: Регал 09 август 2016 , 1 коментар

Няма и проект за регламент, който да забранява това производство, добавят от пресцентъра на земеделското министерство

Няма и не съществува регламент на Европейската комисия, който да забранява производството и продажбата на български зеленчуци, в това число и на розовия домат "Биволско сърце". Няма и съществуващ проект на Регламент, който да забранява това производство, се казва в съобщение, разпространено от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Поводът вероятно е статия в "Блиц" със заглавие: "Брюксел точи тесла за българския розов домат" и подзаглавие "Нов европейски регламент готви забрана за зеленчуци от традиционни сортове".

През май месец 2013 г. Европейската комисия предлага за обсъждане проект на регламент на Европейския парламент и на Съвета за производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал. Същият е отхвърлен с огромно мнозинство от Европейския парламент на 11/03/2014 г. (650 гласа "против" регламента и само 15 "за"). Проектът е оттеглен от Европейската комисия на 07/03/2015 г., поясняват от земеделското министерство.

Дори и в този проект на регламент не се съдържат разпоредби, които да забраняват достъпа до пазара на български зеленчуци, които са от семена, непреминали процедура за сертификация.

Текст в проекта от 2013 г. изрично е посочвал, че не съществува забрана за размяна на семена между лица, които не спадат към професионална категория по отношение на извършване на дейности с посевен и посадъчен материал. В допълнение този проект на регламент е предвиждал облекчения за непрофесионалните оператори. Също така документът е давал допълнителни облекчения на производителите на домат от сорта "Биволско сърце".

Проектът на регламент не в включен в работната програма на Европейската комисия за 2016 г., като няма инициатива да бъде включен и за 2017 г., допълват от пресцентъра.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души