Регистрация

Лидерът при сладоледите закрива българското си производство

Автор: Мара Георгиева 16 януари 2019

Във варненската фабрика на Froneri са работили 72 души. Сега сладоледът ще се внася от Сърбия

Фотограф: Цветелина Белутова

Швейцарско-британската Froneri ("Фронери") закрива фабриката си за сладолед във Варна и вече ще внася от Сърбия. Това са продуктите във фризерите Nestle, а сред популярните брандове са BOSS, Magnum, Familia. Прекратяването на дейността ще настъпи от 1 март и ще засегне 72 работещи, уточниха за "Капитал" от българския офис на дружеството.

Така лидерът на българския сладоледен пазар, който тръгна от приватизация с гръцката Delta, премина през Nestle, преди две години стана собственост на смесено дружество с британската R&R, сега спира да произвежда. Това не е първата мултинационална компания, която централизира в една държава от региона производството си. По подобен начин например Unilever затвори фабриката си за олио в Добрич и започна да внася от Румъния. Проблемът е, че рядко производството се централизира в България.

Причината: няма хора, а трябват много инвестиции

Фабриката във Варна е със седем производствени линии и неголям годишен капацитет от 20 млн. литра.

Целият текст е тук

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Билла" с 15% ръст на оборота за 2023, като продажбите надхвърлят 1.4 млрд. лева До края на тази година веригата планира да отвори още 12 магазина и да има над 170 обекта в България