С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Програмата за развитие на селските райони субсидира обучението на фермери*

Автор: Мара Георгиева, capital.bg 18 октомври 2010

В заглавието ни няма грешка. Наистина старият израз "Учи, за да не работиш" отдавна не е актуален. В момента е модерно и важно да учиш - и за да може да си намериш работа, да я работиш след това по-добре и да изкарваш повече пари.

Затова и Програмата за развитие на селските райони ще отпусне безвъзмедни средства за професионално обучение. Това ще стане по мярка 111, която е насочена към повишаване на квалификацията на земеделските производители и собствениците на гори, както и на заетите в техните стопанства. Проектите по нея ще се събират от 18 октомври до 30 ноември.

Обучението за фермерите е абсолютно безплатно. Кандидати за субсидия могат да бъдат лицензирани държавни и частни обучаващи организации, регистрирани по Закона за професионалното образование и обучение, както и висши училища. Финансиране може да бъде отпуснато и на юридически лица с нестопанска цел и научни институти в областта на селското и горското стопанство, управлението на земите и околната среда. Те трябва да подготвят проекти за семинари, сесии или работни срещи за представяне на добри производствени практики с продължителност от 6 до 18 часа.

Финансираните обучения не трябва да са част от редовни програми или системи за обучение по земеделие и горско стопанство за средните или висшите училища, уточняват от фонд "Земеделие".

Кандидатстващите организации трябва да представят подробни описания на учебните програми, броя на хората, които възнамеряват да обучат, регионите и местата, където ще се провеждат занятията, график на заниманията и необходимия за всичко това бюджет. Темите на обучението могат да обхващат различни области на растениевъдството, животновъдството, лесовъдството и агроекологията. Курсове трябва да бъдат с продължителност до 150 часа. Има и вариант да са краткосрочни до 30 часа. Общата продължителност на всички дейности по един проект не може да надвишава 18 месеца.

Субсидията от програмата покрива 100% от общите одобрени разходи, които включват разработване на учебната програма, самото обучение, наем на помещенията и осигуряване на материали, лекторски хонорари, пътни и храна за курсистите и средства за администриране на процеса. Максималният размер на допустимата помощ за един обучаван е малко над 3400 лв. за курсове от 150 учебни часа и 680 лв. за курсове от 30 учебни часа. За информационни дейности максимумът е 410 лв. на човек. Мярката допуска междинни плащания, ако размерът на всяко междинно плащане не надвишава 15 600 лв.

Обучителните курсове са задължителни за тези земеделски стопани, които вече имат подписани договори по друга мярка (112) от Програмата за развитие на селските райони - "Създаване на стопанства на млади фермери"  За тях има и задължителни теми в учебната програма (виж карето). За останалите обучението е пожелателно. Правилото е, че на фермерите не могат да бъдат налагани ограничения на териториален принцип. Те трябва да заявят желанието си за включване в даден курс пред избраната обучаваща организация и да получат съгласието й.

Информация за първите 12 одобрени обучителни институции е публикувана на интернет страницата на фонд "Земеделие". Сред тях е Центърът за професионално обучение "Сивани" - Ихтиман. Фирмата има офиси и в Самоков, Ботевград, Костенец, работи в Белоградчик, Брегово и Видин.

Управителката й Силвия Недкова разказа, че са кандидатствали по тази мярка от Програмата за развитие на селските райони още през 2009 г., но едва наскоро били уведомени, че са получили одобрение. Договорът е на стойност около 180 хил. лв. Срещу тях "Сивани" ще предложи обучение по счетоводство, управление и маркетинг в зеленчукопроизводството, говедовъдството и трайните насаждения на 80 фермери от цялата страна. Курсовете започват от 15 ноември и са с продължителност по 150 часа. Обучението ще се провежда в петък, събота и неделя в Ихтиман.

"По мярка 111 не се предвижда авансово плащане и това ще бъде много сериозен проблем не само за нашия център. Предвидени са междинни плащания, но в нашия случай това означава да имаме поне 60 хил. лв. предварително, докато получим първото междинно плащане", разказва Силвия Недкова.

Парите са нужни, за да се платят пътят, хотелът и храната на обучаващите се. "Трябва да тегля кредит или да разчитам на овърдрафт и на договорки за разсрочено плащане с хотелиери, ресторантьори и лектори", обяснява Силвия Недкова. И посочва, че вече е печелила проекти по оперативна програма "Човешки ресурси", но там този проблем не съществувал. Участниците в европейски програми страдат и заради това, че плащанията се бавят дори когато всичко е изпълнено според проекта и е одобрено, допълва още Недкова. Въпреки проблемите обаче фирма "Сивани" се кани да кандидатства отново с проект по мярка 111.

Без опит

Учебната програма за младите фермери:
- Агроекологични плащания, биологично земеделие и устойчиво развитие
- Добри земеделски практики
- Законово регламентиране и регулиране при кандидатстване по мерките на Програмата за развитие на селските райони
- Счетоводство, управление и маркетинг в сферата на зеленчукопроизводството, отглеждането на трайни насаждения, говедовъдствотото и земеделието като цяло
- Иновации и нови технологии в областта на растениевъдството и животновъдството
- Качество на млякото в млекодобивните стопанства
- Мениджмънт на аграрна фирма
- Придобиване на професионални умения в областта на лозаро-винарския сектор
- Управление на земеделско стопанство в конкурентна бизнес среда.

*Оригинално заглавие: "Учи, за да работиш"

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: Въпреки коронакризата пазарът на сладолед нарасна Националният бизнес мениджър на сладоледената дивизия в България на "Юниливър Южно-Централна Европа" пред "Капитал
Търговците настояват големите нехранителни магазини и моловете да бъдат отворени от 12 април Удължаването на забраната за работа ще доведе до верижно влошаване на финансовото състояние на много компании