Складове на големите вериги

Преглед на профил Цветан К.

1 21/03/2012 11:25 11:25

Наскоро бях на семинар, в който доста често се споменаваше, че големите вериги имали проблеми с ръководенето на складовете си. Проблемите били свързани със създаването на ордери по електронен път. Често стока, която реално е продадена, се водела като налична и не се поръчвала. Как става това, при положение, че почти всичко в тези магазини е автоматизирано и човешките грешки са сведени до минимум? Нали затова се внедряват разни системи, за да не стават такива грешки и да се знае във всеки момент какво има в склада.
Преглед на профил dblajev

2 21/03/2012 11:59 11:59

Има два фактора които автоматизирана система не може да отчете: без касови покупки(кражби); брак.

Ако добавим и човешки фактор забутана стока в склада а регала празен проблемите са доста големи.

Надявам се да съм бил полезен

3 21/03/2012 12:19 12:19

До колкото знам системите следят нивата на продажби и наличност на дадена стока и когато например тя достигне 100 бр. автоматично изпращат заявка. Не знам кражбите и брака дали могат чак толкова да повлияят на тези нива. А колкото до забутаната стока в склада, мисля че се правят справки за актуалните наличности. Точно това поражда питането ми Регала празен, стоката се води на склад, а въпреки това я няма. Как става това Мистериозни изчезвания, или бъгове в системите

4 21/03/2012 12:28 12:28

Наличностите обикновнно се определят на принципа седмична обръщаемост + минимална регална наличност(която наистина е минимална). Така че една забутана доставка, малък брак или кражби оказват голямо влияние,защото се влиза бързо в цикъл на недостик на стока на регала и падащи продажби което води до намаляване на необходимата стока в формулата по горе.

Ако работеха с по голяма стокова наличност щяха да избегнат този проблем или поне да минимизират щетите, но за съжаление се стремят да имат доставка точно в момента на продажбата на последната бройка.

5 21/03/2012 12:45 12:45

значи за да протича всичко гладко трябва да се следи за кражби, за грешки на персонала и за наличности. май не звучи толкова сложно, не знам защо не могат да се справят

6 21/03/2012 12:57 12:57

За да се справят им е необходим човешки ресурс(както качество така и количество) и/или финансов(за налична стока). За жалост се опитват да спестят и от двете за да намалят оперативните си разходи с цел по ниски цени. Крайния ефект лесно се вижда дори и от потребител, проблема обикновнно е в баланса: високи цени подреден магазин в клас изложбена зала; ниски цени липсващи стоки наличните нахвърляни на регала няма кого да пипиташ в магазина или ефекта разтурен двор. Както се казва няма пълно щастие, всяко нещо си има цена и мото от сорта на "хубаво и евтино" за да е вярно трябва да бъде "хубаво или евтино".

7 21/03/2012 13:41 13:41

хахахах много правилно или Т-маркет, или Елемаг
Битак или бутик
Преглед на профил bzm

8 14/07/2012 01:55 01:55

C трици маймуни не се ловят,колеги!Всичкото идва от липсата на кадри и от стремеж за по-голяма печалба.Няма верига която да мисли за клиента,нито 1,но за Бг е важно ниската цена,качеството остава на 2-3 място
Добавяне на коментар
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Представяне

Какво е МЕРОНЕ?

Какво е МЕРОНЕ?

В зората на промените през 1992 г. Христо Кунев – управител и собственик, създава млекопреработвателното предприятие, намиращо се в град Алфатар – на около 20 км от Силистра