"Болярка" пуска нова марка бираАвтор: Econ.bg 17 октомври 2007Великотърновската пивоварна "Болярка" произведе първата по рода си вайс бира в България ­ "Болярка Вайс". Тя е седма в асортиментната листа на бирената фабрика, която навършва 115 г. от основаването си, информира econ.bg. Българската вайс бира е съвместна разработка между технолозите на "Болярка ВТ" и Института по пивото в Берлин, каза инж. Антон Ненов, изпълнителен директор на пивоварната.

Вайс бирата е горноферментиращ тип бира, пшенична, нефилтрирана с видими парченца мая на дъното на бутилката, които обуславят мътния й вид, обясни инж. Венцислава Динева, технолог в "Болярка ВТ". Вайс бирата е по-газирана, сладка на вкус, с плодов аромат и почти кремообразна пяна. Дрождените клетки на маята по време на ферментация произвеждат голямо количество естери и субстанции с бананов, карамфилов и ванилов аромат. Вайс бирата е по-слабо горчива от типичната светла бира. По-богата е на белтъчини от ечемика, което й носи по-висока енергийна стойност за човека, обясни инж. Динева.

 "Болярка ВТ" ще инвестира 5 млн. евро в ново технологично оборудване през 2007 г. Инвестицията е от собствени средства с дългогодишни договори, посочи инж. Антон Ненов. Пивоварната е с единственото по рода си в България ново хладилно отделение. В него са инвестирани 1 млн. евро. Тази година в експлоатация влязоха две етикетиращи машини, издувна машина за РЕТ бутилки и втора бутилираща линия за РЕТ бутилки.

Сред нововъведенията са два цилиндрично-конични танка за ферментация и отлежаване на пивото, роботизиран палетизатор за кегове. Доставено е ново лабораторно оборудване. Направена е специална контролна зала за управление на маркетинга и продажбите. В експлоатация е новото отделение за киснене на ечемика, каза инж. Ненов.

"Болярка ВТ" произвежда годишно по 800 хил. хектолитра бира, което й отрежда четвърто място в България. През пролетта предстои монтажът на два цилиндрично-конични танка, с което производственият капацитет ще стане 1 млн. хектолитра бира годишно, обясни изпълнителният директор на "Болярка ВТ". От тази година пивоварната изнася бира за Румъния.