С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

"Болярка" пуска нова марка бира

Автор: Econ.bg 17 октомври 2007

Великотърновската пивоварна "Болярка" произведе първата по рода си вайс бира в България ­ "Болярка Вайс". Тя е седма в асортиментната листа на бирената фабрика, която навършва 115 г. от основаването си, информира econ.bg.

Великотърновската пивоварна "Болярка" произведе първата по рода си вайс бира в България ­ "Болярка Вайс". Тя е седма в асортиментната листа на бирената фабрика, която навършва 115 г. от основаването си, информира econ.bg. Българската вайс бира е съвместна разработка между технолозите на "Болярка ВТ" и Института по пивото в Берлин, каза инж. Антон Ненов, изпълнителен директор на пивоварната.

Вайс бирата е горноферментиращ тип бира, пшенична, нефилтрирана с видими парченца мая на дъното на бутилката, които обуславят мътния й вид, обясни инж. Венцислава Динева, технолог в "Болярка ВТ". Вайс бирата е по-газирана, сладка на вкус, с плодов аромат и почти кремообразна пяна. Дрождените клетки на маята по време на ферментация произвеждат голямо количество естери и субстанции с бананов, карамфилов и ванилов аромат. Вайс бирата е по-слабо горчива от типичната светла бира. По-богата е на белтъчини от ечемика, което й носи по-висока енергийна стойност за човека, обясни инж. Динева.

 "Болярка ВТ" ще инвестира 5 млн. евро в ново технологично оборудване през 2007 г. Инвестицията е от собствени средства с дългогодишни договори, посочи инж. Антон Ненов. Пивоварната е с единственото по рода си в България ново хладилно отделение. В него са инвестирани 1 млн. евро. Тази година в експлоатация влязоха две етикетиращи машини, издувна машина за РЕТ бутилки и втора бутилираща линия за РЕТ бутилки.

Сред нововъведенията са два цилиндрично-конични танка за ферментация и отлежаване на пивото, роботизиран палетизатор за кегове. Доставено е ново лабораторно оборудване. Направена е специална контролна зала за управление на маркетинга и продажбите. В експлоатация е новото отделение за киснене на ечемика, каза инж. Ненов.

"Болярка ВТ" произвежда годишно по 800 хил. хектолитра бира, което й отрежда четвърто място в България. През пролетта предстои монтажът на два цилиндрично-конични танка, с което производственият капацитет ще стане 1 млн. хектолитра бира годишно, обясни изпълнителният директор на "Болярка ВТ". От тази година пивоварната изнася бира за Румъния.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Лидл" купи терен за складова база в Божурище за над 25 млн. лв. Продавач на парцела от почти 200 декара е държавната компания "Индустриални зони", а сделката е от юли