Microsoft заподозрян в Русия в злоупотреба с доминираща позицияАвтор: Регал 11 ноември 2016Руските власти за защита на конкуренцията, които през последните месеци се интересуваха от Google и Apple, обявиха, че започват разследване срещу американската технологична компания Microsoft по подозрения в злоупотреба с доминираща позиция на пазара на антивирусни програми, предаде БТА, като цитира "Франс прес".

Федералната антимонополна служба (ФАС) обяснява в комюнике, че решението е взето, след като е била сезирана от руския специалист по компютърна безопасност Касперски. Microsoft е обвинен, че предоставя шест работни дни на други издатели на програми да адаптират антивирусните си системи към операционната система Windows 10 вместо два месеца, както беше при предишните версии.

В същото време при инсталиране на последната версия антивирусната система на Microsoft Windows Defender се активира по подразбиране.

Лаборатории Касперски заявяват, че са сезирали не само руските власти, но и Европейската комисия "след месеци преговори и безплодни усилия за решаване на въпроса директно с Microsoft".