Тема на броя

Директно: местни и пресни

Жана Чанкова 18 юни 2014, 16:04

  Близо 1 млрд. долара годишно. Толкова е общата стойност на продажбите, които се реализират на фермерските пазари в САЩ, по данни на американската Коалиция на фермерските пазари (Farmers Market Coalition). На този тип локации предлагат продукцията си близо 60 хил. дребни стопанствата в страната, сочи официалната статистика на земеделското министерство (USDA). В действителност те са над 150 хиляди, твърдят неофициални данни. Над 3 млн. годишно са клиентите, които преминават през фермерските пазари в цялата страна.

През последните две десетилетия фермерските пазари в САЩ са в

Период на бурен разцвет

В началото на 2014 г. близо 8200 локации от този тип са регистрирани в националната онлайн директория на фермерските пазари (National Farmers Market Directory). Спрямо четири години по-рано броят им е нараснал с близо 35%. Само в Ню Йорк например в момента работят над сто редовни или временни локации. За сравнение - допреди две десетилетия на цялата територия на САЩ са оперирали около 1700 пазара от този тип, сочат данни от националното проучване National Farmers Market Survey на AMS (Agricultural Marketing Service) - службата за селскостопански маркетинг към земеделското ведомство. Засиленият потребителски интерес към директните покупки в голяма степен отразява нагласите на хората към по-здравословно хранене и консумация на пресни продукти от местно производство, коментират експерти. В немалка степен той е и ответна реакция срещу масовизацията на производството, унифицирането на продуктите и глобализацията на потреблението, които мощните маркови производители и големите търговци налагат в глобален план.

Що е то фермерски пазар

Накратко казано, това са места, където фермери (около 95% от които дребни производители) редовно предлагат собствена продукция директно на потребителите. Технически основните белези, които обединяват всички фермерски пазари, са, че продажбата е директно от производител на клиент, доставката е прясна, продуктите са местно производство. В спецификата на отделните пазари обаче има големи разлики. Размерът им може да варира от няколко сергии до огромен паркинг с няколкостотин павилиона. Някои са на открито, други - в специални закрити помещения. Някои събират фермерите за по два-три часа седмично само в силния сезон, други са целогодишни локации, отворени всеки ден. Някои пазари са се развили до размера на увеселителен парк, в който редовно се провеждат концерти, кулинарни демонстрации и фестивали.

Асортиментът

Също варира значително според климата и характера на пазара. Основните "котви", които привличат потребителите към този тип локации, са пресни продукти като плодове и зеленчуци, месо, риба, мляко, млечни изделия, яйца, подправки и билки. Те представляват ядрото в асортимента на почти всеки фермерски пазар. Освен това често се излагат и различни видове преработени продукти, например домашно приготвени печива и сладкиши, мед, сладка и мармалади, сиропи и други. На голям фермерски пазар често се предлагат и ръчно изработени предмети. Биопродуктите също имат своето място. На практика не са много дребните производители, които могат да си позволят да платят разходите по сертифициране на продукцията си. Често обаче продукцията им отговаря на почти всички изисквания за биопродукт, без да е етикетирана като такава.

Пресността и вкусовите качества на продуктите са водещи мотиви за избора на тази локация при пазаруване, сочи проучване на AMS, проведено сред клиентите на открития фермерски пазар във Вашингтон. Тези мотиви имат водещо значение за 27% от анкетираните. Ключови са също подкрепата на местното производство (22%) и удобството (18%). На следващо място идват социалната атмосфера (15%) и разнообразието от местни продукти (11%). Цената има значение за едва 7% от посетителите на фермерския пазар.

В идеен план фермерските пазари са нещо повече от обикновена "точка на продажба" в класическия търговски смисъл. Те са

Места, пропити с колорит

И голяма част от чара им се крие именно в емоционалния им заряд. Допирът със земята, от която идва храната, срещата с дългогодишните местни традиции, свежестта и естественият вид на продуктите, отгледани според ритъма на природата, контактът с "незамърсената" от градски стрес нагласа на фермерите имат значение.

В глобален план фермерските пазари са една от най-старите форми за търговия. Някои култури са я развили до висоти. В някои азиатски страни например има фермерски пазари с мащабите на огромни търговски средища, където може да се купи почти всичко, включително живи животни. Подобни тържища са културен феномен, топ дестинация за туристи, а традициите им се съхраняват стриктно.

В САЩ сред най-популярните пазари са например Green City Market в Чикаго, пазарът в Sunset Valley в Тексас, близо 80-годишният Ferry Plaza Farmers Market в Сан Франциско, както и най-обичаният от нюйоркчани Union Square Greenmarket, където в пиковия сезон се събират над 140 фермери от околността, пише в културния гайд на Forbes, който класира най-атрактивните фермерски пазари в страната. Друг колоритен пазар - Los Angelis Farmers’ Market, работи още от 1934 г. Според митологията в бранша тогава няколко фермери от близките стопанства паркират камионите си на една поляна и започват да предлагат прясната си продукция на живеещите в околността. LA Farmers’ Market е притегателна точка и за много кулинарни туристи. Освен местните продукти в над стоте ресторанта на територията на пазара се предлагат и разнообразни етнически ястия, които представителите на множеството емигрантски общества в града приготвят за посетителите.

На пръв поглед фермерските пазари имат доста неформална визия. Организацията им обаче представлява доста сериозна задача. Обикновено

Управлението

се поема от група представители на самите фермери. Може да се включат и членове на местната община. Този своеобразен мениджърски екип има за задача да оформи правилата и да регулира активностите на пазара, да определи кой и какво може да присъства на сергиите. Решава се също и дали ще се допуска продажбата на нехранителни стоки и дали ще се провеждат съпътстващи събития. Негова е задачата да определи критериите за локалност – регионът, в който трябва да е произведена продукцията, обикновено в радиус от километри около локацията. Някои пазари са стриктни в изискването си продукцията да е произведена от самия фермер. Други допускат продажба на не местни стоки, като например банани, кафе и други. Фермерите, които желаят да получат място на пазара, трябва да подадат заявление, в което да опишат типа и качеството на продукцията си. Разрешително се получава, след като се платят таксите за членство и място.

Въпреки значителния интерес на потребителите към фермерските пазари

Проблемите

в този сегмент са сериозни, коментират от земеделското министерство. Близо 50% от новооткритите през последните години локации са затворили, половината от тях още през първата си година, сочи проучване на Държавния университет в Орегон. На фона на сериозния ръст в броя на локациите през последното десетилетие оборотите на сегмента се увеличават с едва близо 2.5% годишно, коментират от министерството. Основните трудности за младите пазари са прекалено малкото продаващи, слабото разнообразие на асортимента, липсата на някои основни стоки, ниски приходи от такси, недостатъчни, за да покрият оперативните разходи. Значение има и фактът, че заплащането на мениджърския екип е символично, а често работата му е доброволна.

Ползите за потребителите
Директният контакт с производителите предполага повече прозрачност за качеството и методите за отглеждане на продуктите, отколкото има на регала. При директната покупка цената често е по-ниска, отколкото на сходен продукт в магазин на търговец на дребно, с налепени по нея маржове на всички участници по веригата. Важен плюс е, че на фермерските пазари клиентите често намират стоки, които не се предлагат в магазините. Това може да са традиционни продукти, яйца от слабо продуктивни породи кокошки или ябълки от ценен, но чувствителен сорт, в каквито масовите производители не биха инвестирали. Фермерските пазари служат като силен инструмент за съхраняване на локалните традиции, местните сортове и начини на отглеждане. От гледна точка на здравословната консумация фермерските пазари (по презумпция) предлагат пресни, сезонни, екологично чисти, нетретирани с химични вещества стоки, продукти от хуманно отглеждани и естествено хранени животни. Допълнителна стойност за клиентите носи и удовлетворението от личния принос за развитието на местния бизнес и общност.

Ползите за фермерите
Могат да бъдат открити в няколко насоки. Важно е, че директният достъп до пазара и крайния клиент позволява на дребните стопани да продават продукцията си на реална пазарна цена. По правило тя е по-висока от цената, която биха получили от прекупвач на едро, преработвателна фирма или търговец. Това стимулира бизнеса им и им дава възможност за по-добър стандарт на живот. От друга страна, липсата на посредници изважда малките фермери от анонимността, в която тънат на дъното на веригата на доставки. Така те могат да се възползват от всички маркетингови предимства на прекия контакт с клиентите, включително да обяснят качествата на продуктите си, добавената стойност, уникалните специфики на сортовете и методите на производство, в повечето случаи известни само на тях. Това от своя страна ги прави независими от по-големите нагоре по веригата. Прекъсва се взаимосвързаната поредица от натиск за ниски изкупни цени - все по-ниска печалба и стандарт на живота за дребния бизнес - все по-болезнено съкращаване на разходите - все по-ниско качество на продуктите, позната от света на модерния ритейл. Още повече че за много от участниците фермерските пазари са единствената възможност за реализация на продукцията им. Те нямат капацитет за партньорство с по-големите играчи напред по веригата. По-ниските разходи са друг важен плюс на модела. Отпада нуждата от опаковане, складиране, замразяване и други дейности, свързани с далечните доставки. Разходите за транспорт са минимални вследствие на близката локация. Не е нужно да се заплащат сметки за осветление, отопление, охлаждане и други, които тежат в бюджета на обектите в търговската мрежа. От екологична гледна точка това рязко понижава въглеродния отпечатък на продуктите.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK