Регистрация

Ремонтът на Женския пазар трябва да започне през август

Автор: Георги Груев 09 август 2013 , 1 коментар

Търговци се притесняват за местата и наемите си, обществеността - за ниските цени и атмосферата

 Така би трябвало да изглежда Женският пазар след ремонта
Автор: Обединение "Никифоров студио - А.Д.А."

Търговци се притесняват за местата и наемите си, обществеността - за ниските цени и атмосферата

 На пазарът съжителстват различни етноси
Автор: Надежда Чипева

Търговци се притесняват за местата и наемите си, обществеността - за ниските цени и атмосферата

 
Автор: Надежда Чипева

Ремонтът на Женския пазар в София, за който се говори от осем години, трябва да започне в средата на август. Очаква се да продължи между четири и шест месеца. И от начина, по който ще бъде осъществен, в голяма степен зависи доколко ще бъдат подменени наемателите на пазара, какъв ще е обликът му и дали той ще остане най-евтиният пазар в София.

Петдесет години стигат

Реконструкцията би трябвало да сложи край на половин век нищоправене за благоустрояването на Женският пазар. Инфраструктурата по централната улица "Стефан Стамболов" е в окаяно състояние. Павилионите между ул. "Екзарх Йосиф" и ул. "Кирил и Методий" са построени преди петдесет години. За толкова време леките шперплатови конструкции са се амортизирали, не могат да се използват по предназначение и на хората се налага да изнасят стоката отпред, на допълнителни маси.

Инициативата за реконструкцията на пазара е подета преди осем години от жители на квартала. През 2008 г. е обявен конкурс за идейно-пространствено решение на територията на Женския пазар. Печели фирма "Ателие Серафимов архитекти", която изработва модел на бъдещия пазар чак до бул. "Тодор Александров", но допреди две години няма развитие на неговата база. През 2011 г. е обявен нов конкурс, на който се явяват седем архитектурни колектива. За изпълнител на поръчката е избрано дружеството Обединение "Никифоров студио – А.Д.А.".

Отделно "Пазари Възраждане" кандидатства и печели финансиране чрез Фонда за градско развитие на София по европейската инициатива JESSICA. Седем милиона лева от необходимите пари идват от фонда, a останалите 20% са собствено финансиране на дружеството. Срокът за изплащане на кредита е 15 години. За да се задвижат нещата, се очаква Столичният общински съвет да даде разрешение на "Пазари Възраждане" да подпише договор за кредит, да изразходва собствените си средства и да ипотекира имотите под обектите заради кредита. Освен това ще се иска да се увеличи срокът на наемните договори до пет години. "Това е и изискване на банката, за да има сигурност за вземанията. Ипотеката е върху недвижим имот и върху вземанията", обясни директорът на пазара Николай Георгиев. (При редакционното приключване на броя СОС все още не беше гласувал решението, но се очакваше това да стане всеки момент.)

По данни на "Пазари Възраждане" печалбата на пазара варира между 1.3 и 1.5 млн. лв. годишно, като част от нея би трябвало да отива за поддръжка. Самите помещения, масите и павилионите са собственост на дружеството, а прилежащата инфраструктура е общинска собственост. И макар дружеството да не е отговорно за състоянието на улицата, сумата, предвидена за реконструкцията, включва не само изграждането на пазара и оформянето на пешеходното пространство, а и подмяната на цялата инфраструктура, която е най-скъпата част от обекта.

Поетапно за четири-шест месеца

Обществената поръчка за ремонта е спечелена от "ИНОС-1" ООД в конкуренция с още пет фирми, съобщи Николай Георгиев.

Реконструкцията ще се извърши на два етапа. Първо ще бъде обновена частта от ул. "Екзарх Йосиф" до ул. "Симеон", а после - от ул. "Симеон" до ул. "Кирил и Методий". Участъкът от "Кирил и Методий" до бул. "Сливница" беше ремонтиран по-миналото лято.

Докато трае сегашният ремонт, търговците ще бъдат местени в най-северната, ремонтираната част на пазара.

Общата площ, която ще бъде реконструирана, е близо 13 хил. кв.м. Използваните материали - метал, дърво и стъкло. Освен търговските павилиони са предвидени още и две двуетажни сгради с магазини. Върху едната ще има ресторант с открита тераса.

Договорите, които сега подписват търговците, са краткосрочни. Вероятно след завършването на реконструкцията ще започне истинското наддаване за новите обекти, като от "Пазари Възраждане" казаха, че на този етап има интерес от банка, от верига аптеки и от заведение за бързо хранене.

Още с обявяването си проектът, който в началото изглежда доста модернистичен, предизвика редица възражения. Например от неправителствени организации като "София - исторически град". Постепенно търпи корекции в посока, по-близка до сегашния облик на пазара. Но на този етап все още има спорни моменти, свързани най-вече с опасението за окрупняване на търговските площи, с ограничаването на продажбите на плодове и зеленчуци и пр. В момента на пазара по официална информация има общо 202 сергии, като тези в горната част, която ще бъде ремонтирана, са 105, а 97 са във вече ремонтираната, между ул. "Кирил и Методий" и бул. "Сливница".  

 

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Интервю | Аксиния Баева: Кражбите в магазините скачат за година с 20-30% Държавата бездейства, а бизнесът трупа загуби, казва зам.-председателят на Българската ритейл асоциация и изпълнителен директор на "Спорт депо", пред "Капитал"