🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Производителите на бързооборотни стоки през 2017 г. - големи и по-малки печеливши

Класацията "Регал 500+" представя водещите компании в сектора в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският потребител пие мляко, обича шоколади и бисквити и яде колбаси. Не пропуска да сложи хляб на масата и да сготви с обилно количество слънчогледово олио. Дори е започнал да ползва повече олио от преди. Като цяло е любител на месата във всичките им форми, пие вода и безалкохолни напитки и малко по-малко от тях - бира. Станал е любител на ядките, разнообразява менюто с повече риба и се държи буден с кафе.

Ако трябва да обрисуваме пазара на бързооборотни стоки през 2017 г. с няколко изречения, той би изглеждал точно така. Това показват продажбите на производителите на основните 24 категории храни и напитки. На базата на тези данни компаниите са подредени в традиционната годишна класация "Регал 500".

Освен че е най-голямата категория, млякото и млечните продукти водят и по обем на износа. След тях се подреждат олиото и белите пилешки меса. Тази подредба се запазва от миналата година. Новото в подредбата на най-големите износители е, че преработените плодове и зеленчуци, захарните и шоколадовите изделия и ядките заемат по-предни места от миналата година. За сметка на това хлябът, кафето и козметиката отстъпват от позициите си.

Категориите, които най-много разчитат на износа, са рибата, кафето и преработените плодове и зеленчуци. При тях приходите от външните пазари са между 60% и 70% от общите продажби. Поравно е делът на износа и на вътрешния пазар при пилешкото, ядките и олиото.

От гледна точка на ръст през миналата година ядките са големият победител – над 66% на общите продажби и 80% на износа. Кафето, рибата и олиото също са сред категориите, които растат най-бързо (между 20% и 30%).

Лек спад има при бирата и алкохола. По-голям е спадът при сладоледа.

Как изглеждат детайлно тенденциите в отделните категории, подкатегории и сегменти може да прочетете в "Регал 500+".

Поръчайте изданието »

На хартия или PDF

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал