Втори опит за по-висок акциз на алкохолаАвтор: dnevnik.bg 20 ноември 2009Нова изненада с акцизите поднесоха вчера депутатите от бюджетната комисия - те увеличиха ставката за алкохола и отново промениха тази за цигарите. Ако текстовете бъдат подкрепени и при окончателното гласуване на Закона за акцизите и данъчните складове в пленарната зала, спиртните напитки ще поскъпнат с около 1 лев, а цената на най-евтините цигари ще се увеличи най-драстично.

Народните представители решиха още до 30 април догодина търговците на цигари задължително да се регистрират по ДДС, като така се надяват да намалят възможностите за продажба на контрабандни стоки.

Само преди месец финансовото министерство предложи по-висок акциз за алкохола, но след заседание на правителството премиерът Бойко Борисов съобщи, че идеята е отхвърлена с аргумента, че така ще поскъпне и домашната ракия. Сега отново се възроди от Яне Янев (РЗС), който поиска акцизът да се увеличи от 1100 на 1500 лв. на хектолитър чист алкохол.

Зам. финансовият министър Владислав Горанов го подкрепи, но определи повишението като твърде рязко и препоръча да е 1250 лв. Цифрата веднага беше предложена от Кирчо Димитров ("Синята коалиция") и гласувана безпроблемно.

Част от депутатите със закъснение разбраха, че това предполага и по-висок акциз за домашната ракия, когато е по-голямо количество от необлагаемото, тъй като нейната ставка е фиксирана на 50% от тази за индустриалното производство. Така за ракията в малките казани ще се начисляват 625 лв. вместо сегашните 550.

В същото време с категорично мнозинство депутатите отхвърлиха предложението на РЗС за по-висок акциз върху бирата. Аргументите са, че сегашната ставка е по-близка до средните нива в ЕС и секторът е на светло, докато при твърдия алкохол има значително количество нелегална продукция, а акцизът е сред най-ниските в Европа.

"Оказва се, че мнението на лобистите на пивоварната индустрия има по-голяма тежест от становището на премиера Бойко Борисов", коментира пред "Дневник" Бранимир Ботев, председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки.

"Само преди седмица министър-председателят увери бранша ни, че няма да има вдигане на акциза на твърдия алкохол, а сега виждаме точно обратното. Тази промяна ще засегне сериозно лозарите и производителите на български спиртни напитки. Чрез вдигане на акциза ще тласнем българския потребител, който и без това трудно си позволява скъп и качествен алкохол, да пие ментета."

Увеличението ще засегне преди всичко българските производители, смята Албена Трифонова, мениджър "Перно Рикар България". Въпреки това тя се надява пленарната зала да не приеме предложението, а да се работи върху повишаване на контрола и намаляването на сивия сектор, което по думите й ще се отрази много по-положително на бюджета.

Също изненадващо шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) предложи нова структура на акциза за цигарите - 101 лв. за 1000 къса плюс 23% от продажната цена вместо сегашните 41 лв. за 1000 къса и 40.5% от продажната цена. Ефектът от предложението, което Стоянова не аргументира, е, че най-евтините цигари  ще поскъпнат най-много, а най-малко тези от високия ценови клас.

Справка на финансовото министерство показва, че кутия "Шипка" ще поскъпне от 2.30 лв. на 3.76 лв., а цената на "Парламент" ще се увеличи от 5 лв. на 5.54 лв. Цигарите, които сега струват около 3 лв., ще се купуват за 4.12 лв.

За разлика от алкохола промяната на цигарите беше оспорена дори в рамките на партията ГЕРБ. Според Стоян Мавродиев ощетени ще бъдат най-бедните потребители и българските производители. Мярката обаче беше подкрепена от изпълнителния директор на "Булгартабак" Иван Биларев.

Според експерти причината е, че най-продаваната марка на компанията "Виктори" ще поскъпне по-малко в сравнение с ефекта от внесения от финансовото министерство вариант. Той беше защитен от изпълнителния директор на "Бритиш американ табако" за България Рубен Родригез Акоста, според когото акцизът не трябва да е в полза на никоя компания. Промяната удря по-евтините цигари на БАТ "Вайсрой", които имат и най-големи печалби, коментираха реакцията експерти.

Единичните гласове, че повишаването на акциза ще тласне още потребители към продукцията на сивия сектор, бяха отхвърлени чрез гласуването. По изчисления на финансовото министерство от по-високия акциз на алкохола бюджетът ще събере 24-25 млн. лв. повече, а от промяната при цигарите - 226 млн. лв. отгоре.

Преди това с промени в Закона за ДДС депутатите отмениха и преференцията адвокатските услуги за граждани в съда да са необлагаеми. Народните представители изслушаха мнението на Висшия адвокатски съвет, но възприеха становището на финансовото министерство, че ако тези услуги не се облагат с ДДС, има сериозен риск България да бъде санкционирана.

Вносителите на горива в България задължително ще трябва да ползват лицензирани данъчни складове, гласуваха още депутатите. Пред "Дневник" източници от бранша коментираха, че от поправката ще пострадат водещи компании като Shell, Еko, Rompetrol и др., които купуват част от нефтопродуктите си не от "Лукойл Нефтохим Бургас", а от рафинерии извън България. Аргументите на финансовото министерство са, че минаването през данъчен склад е единственият сигурен начин да се измери какво количество гориво се внася в страната.