Трети опит за вендинг аптеки на селоАвтор: Десислава Николова, "Капитал" 11 март 2024Българските пациенти имат два основни проблема с лекарствата: единият е, че не винаги могат да открият нужния им медикамент в близката аптека, а другият е, че когато го открият, цената му често е по-висока от очакванията. Това важи в особена сила за малките населени места, където достъпът до лекарства е значително по-труден. И точно с първия проблем опитва да се пребори новият проект за промени в закона за лекарствата, който Министерството на здравеопазването наскоро качи за обществено обсъждане със срок до края на месец март.

Макар въпросите за високите цени и причината за липсата на лекарства да остават извън обхвата на бъдещите поправки, те все пак целят да улеснят достъпа на пациентите до медикаменти - с вендинг-автомати. Това е пореден опит за въвеждане на машините за лекарства, но той отново среща и критики. Според Българския фармацевтичен съюз в текстовете има вратичка, така че автоматите да могат да продават и лекарства с рецепта, а това е рисково. Проблем може да е и потенциалното вандализиране на машините.

Други участници в пазара пък виждат потенциал във вендинг-апаратите, но смятат, че те задължително трябва да се обслужват дистанционно от фармацевт, а не да са на самообслужване.

Четете пълния текст на сайта на "Капитал"