Предстоят сложни преговори между доставчиците и веригите за ценитеАвтор: Боряна Генчева 23 ноември 2021ените на суровините растат драстично и предстоят сложни преговори между доставчиците и търговските вериги. Това обясни Красен Кюркчиев, основател и изпълнителен директор на "Фикосота", в мениджърската панелна дискусия на конференцията Ecommerce and Retail Summit 2021, организирана от "Икономедиа". Фокусът на панела бяха бизнес тенденциите за 2021 г., плановете и прогнозите за 2022 г.

Оферти нагоре

Себестойността на хранителните стоки се е увеличила с 15%, а на нехранителните 16%. Дотук производителите поемат увеличението за своя сметка. Това обаче не може да продължава по същия начин на фона на поскъпването на тока, газта и двуцифреното увеличение на работните заплати.
"Мисля, че предстои един танц с търговските вериги, в който ние ще трябва да внимаваме с колко можем да променим цените, къде са конкурентите, колко бързо веригите ще приемат увеличението ни и дали изобщо ще го приемат. Възможно е да не приемат цените ни и ние ще трябва да спрем да доставяме. Но ако започнат да прилагат такива похвати, това ще е наистина голям трус и много малки компании ще фалират", обясни Красен Кюркчиев.

Целият текст е на сайта на "Капитал"