Тонка Трайкова: Направили сме инвестиции за повече от 22 млн. евро



Автор: Силвия Радославова 20 януари 2020



Вие сте един от основателите на компанията през 1992 г. Защо с партньорите ви се насочихте към инвестиции в месопреработвателната индустрия и защо избрахте Благоевград?

Аз и двамата ми партньори завършихме хранителния институт в Пловдив в специалност "Месо и месни продукти" и компетенциите ни бяха изцяло в тази област. Не съм от този район на България, но се омъжих тук и започнах работа в държавния месокомбинат "Родопа", който по-късно придобихме.

Когато стартирахме компанията в началото на 90-те, тя се казваше "Карол" и производството беше базирано в Разлог. Започнахме там, защото тамошният аграрно-промишлен комплекс (АПК) обяви продажба на сгради, бивши тютюневи сушилни, и ние решихме, че можем да се явим на търг и да започнем производство на колбаси в тези помещения.

Преместихме се в Благоевград през 1999 г., когато бяха привлечени испанските партньори и фирмата се преименувана на "Карол Фернандес миит". Купихме сградата на "Родопа", а заводът беше реконструиран и модернизиран няколко пъти за всички 20 години, откакто сме тук.

Цялото интервю е тук