Към края на септември цената на свинското месо в България е достигнала двегодишен връх, превръщайки го в четвъртото най-скъпо в ЕС. Общото увеличение на годишна база е с около 14%. Това се вижда от данните в агростатистиката на Европейската комисия (ЕК) на фона на разпространението на африканска чума по свинете, която само за два месеца през лятото успя да унищожи над 20% от промишленото производство в България.
Но извън последиците от чумата вътре в страната разпространението й в международен план също се усеща ценово. Тежката ситуация със заболяването в Китай - най-големият производител и консуматор на свинско в света, доведе до по-засилен внос от ЕС и ръст на цените. Нещо повече - очаква се кризата да се усеща и през следващата година на глобално ниво, отразявайки се не само на пазара на свинско, но и на пилешко и говеждо месо.
Целият текст е тук