Най-големите фармацевтични компании: Краят на двуцифрения ръстАвтор: Десислава Николова 09 август 2019Фармацевтичният пазар изглежда имунизиран срещу кризите, но не и срещу един вирус – изземването на печалбата от страна на държавата чрез регулация на цените на лекарствата и задължителните отстъпки, които здравната каса събира от производителите, ако искат тя да заплаща техните медикаменти. В резултат приходите и печалбите в сектора за пръв път от години имат по-бавен темп на растеж.

Двуцифреният ръст на продажбите в стойност в сектора от 11% през 2017 г. се свива наполовина и вече е 5%. Данните от класацията на "Капитал" се потвърждават и от анализите на международната компания, която следи сектора - IQVIA. Тя мери търговията с фармапродукти в България - за 2018 г. отчита ръст само 5.4%, един от най-ниските в последното десетилетие.

В секторното подреждане на "Капитал 100" участват както големите търговци на едро с лекарства, така и производителите и вносителите на медикаменти за хуманната и ветеринарната медицина. Съставът на топ 15 е абсолютно същият като година по-рано, т.е. няма ключови промени, пораствания или падения, има само малки размествания. По традиция големите ръстове в приходите са при производителите, те са и по-рентабилни. Докато при търговците маржовете се движат в границите 1-5%, при предприятията показателят е между 15 и 30%. Средната рентабилност на компаниите в класацията, повечето от които са търговци на едро с лекарства, пада леко от 8% предишната година на 6.55%.

Целият текст е тук