Д-р Жизел Бейкър: САЩ първи извършиха научна оценка на нагреваемите изделия за тютюнАвтор: Десислава Николова 10 юли 2019Д-р Бейкър, Philip Morris International е първата компания, която премина през процедурата за получаване на разрешение за продажба на ново тютюнево изделие на FDA за своята най-развита продуктова платформа IQOS. Кое беше най-голямото предизвикателство през тези две години?

Най-големите предизвикателства възникнаха преди подаването на заявлението за предпазарно одобрение на тютюнево изделие и бяха свързани с разработването и оценката на IQOS и с изготвянето на регулаторното досие, което се подава в Администрацията по храните и лекарства (АХЛ). В периода от две години, в които администрацията извършваше преглед на досието, те зададоха много поясняващи въпроси и изискаха допълнителни данни и информация в подкрепа на констатациите в досието. В отговор ние представихме отговори на въпросите, както и няколко нови проучвания, които проведохме в периода на оценка с цел да намерим отговорите на някои от въпросите.

Имаше ли възможност да получите разрешение по-бързо, както това става в Европа? Как са регулирани бездимните изделия в САЩ?

Съгласно Закона за превенция на пушенето в семейството и контрол на тютюна всички нови тютюневи изделия трябва да получат разрешение за продажба в САЩ по процедурата за предпазарно одобрение на тютюнево изделие на АХЛ.

Цялото интервю е тук